Wat is Agile nou eigenlijk?

18 October 2017 Tim Hofman & Niek Adam 2 minute read

Bij Procurios werken we Agile. Er wordt veel geschreven over Agile en vaak staan die artikelen vol met moeilijke termen waar je (nog) niets aan hebt. We willen in dit artikel daarom een eenvoudige uitleg van Agile geven zodat je de kern goed begrijpt.

Wat is Agile nu eigenlijk?

Een nieuw project:

Bij elk nieuw project ben je waarschijnlijk gewend aan lange vergaderingen, veel plannen, deadlines en stress. Vaak wordt het hele product namelijk van te voren tot in detail uitgewerkt, wat veel papierwerk oplevert, maar niet per sé waarde.

Wanneer je op een Agile manier werkt, gaat dat al heel anders. We verzamelen alle wensen in een paar meetings en zetten die op één lange lijst, geprioriteerd op wat de meeste waarde toevoegt voor de gebruiker. Vervolgens nemen we het bovenste deel van die wensen en werken ze uit tijdens een iteratie (bij ons een week). Dus geen maanden planning vooraf, maar direct aan de slag en na een week heb je al een werkend product!

Het grote voordeel hiervan is dat je dan al direct kunt gaan testen. Door je product te testen met echte gebruikers krijg je vaak zeer waardevolle feedback die je kunt gebruiken om de volgende versie beter te maken. Je bepaalt aan de hand van die feedback dus elke iteratie opnieuw wat op dát moment de meeste waarde aan je product toevoegt.

Met Agile werk je dus in korte cycli die je, gestuurd door feedback vanuit de markt, telkens een stap dichterbij je einddoel brengt!

Een voorbeeld:

Stel dat een klant een auto heeft besteld. Je kunt dat op de traditionele manier aanpakken door alles in één keer te ontwerpen en ontwikkelen, maar het risico op een flop is dan aanzienlijk. Bij een complex proces, zoals de ontwikkeling van een auto (maar dus ook software ontwikkeling), is het niet mogelijk om alles van te voren te bedenken en te maken. Je kunt dan geen rekening houden met voortschrijdend inzicht dat je krijgt tijdens de ontwikkeling. En ook kun je niet bijsturen als je een tegenslag of juist een meevaller hebt

Het alternatief is dus om zo vaak mogelijk feedback te verzamelen tijdens het ontwerp / ontwikkel traject. Je kunt bijvoorbeeld de eerste schetsen delen met een testgroep. Op basis van de reacties die je hierop krijgt kun je nagaan of je op de goede weg zit, óf dat je al iets moet bijsturen.

In deze tweede iteratie kun je bijvoorbeeld een schaalmodel maken en deze weer voorleggen aan je testgroep. Ook hier gaat het wederom om feedback verzamelen en die verwerken in je product. Het voordeel is dus dat je product uiteindelijk veel beter aansluit bij de wensen van je gebruikers.

Je kunt elke iteratie eigenlijk zien als een mini-project dat telkens een concreet resultaat oplevert.

Tot slot:

Met Agile werk je dus in korte cycli die je, gestuurd door feedback vanuit de markt, telkens een stap dichterbij je einddoel brengen!

Wil je meer weten over de Agile werkwijze Scrum, waar wij binnen Procurios meer werken?

Lees hier meer over onze werkwijze

Read more about

Other interesting posts

Also read

Sign up to our newsletter

Receive fresh expert content, customer stories and product updates in your mailbox

You can unsubscribe at any time