Fondsenwerving

3 tips voor het werven van jongeren!

24 July 2018 Kevin van den Eshof 4 minute read

Als twintiger zijnde merk ik dat ik best behoefte heb om iets terug te doen voor mens, natuur of maatschappij. Hoe ga je, als fondsenwerver, mij overtuigen dat jouw organisatie bij mij past om geld aan te doneren?

Een vast maandbedrag zit er helaas niet in

Wat wil je eigenlijk bereiken? Een vast maandbedrag? Dat zit er helaas niet in... Net als het werven van donaties via persoonlijke benadering, dat werkt niet bij ons. Maar toch wil ik graag geven! Kies er als organisatie dus voor om jongeren op een andere manier te benaderen. Zoek iets wat een lange tijd bijblijft. Maak er werk van om, op de juiste manier, jongeren aan je te binden, zodat je alvast kunt investeren in die duurzame relatie die je met hen op kunt bouwen. Hoe je dat doet? Ik geef je drie tips mee:

Tip 1: Geef een feestje om jongeren te werven

Bijna elk idee kan je wel in een fondsenwervings jasje steken. Wat denk je van een gaaf feest?
Geef de jongeren zelf de verantwoordelijkheid om het programma van het event in te vullen. Niemand weet immers beter wat jongeren leuk vinden, dan zijzelf. Daarnaast zorgt het geven van verantwoordelijkheid ook voor een sterk gevoel van betrokkenheid, van zelfredzaamheid en is het de perfecte kans om hun organisatieskills tot een hoger niveau te tillen.

Een deel van de opbrengst kun je gebruiken om het feestje te financieren en het andere deel dat wordt opgehaald gaat naar je goede doel.

Tip 2: Organiseer een challenge voor jongeren

Een ‘challenge’ op social media is nog steeds een toffe manier om te worden opgemerkt en deze wordt nog vaak door goede doelen ingezet. Een bekend voorbeeld van uitdagingen op social is de ALS icebucket challenge. Hiervoor het stappenplan:

  1. Verzin een foto-opdracht die te maken heeft met datgene waar je organisatie zich voor inzet. Gebruik humor en ook een beetje controverse mag best, maar houd het wel verantwoord en veilig om zoveel jongeren te werven.

  2. Post een voorbeeld op social media met de oproep om een selfie te maken met een van tevoren bedachte hashtag. Verzin een makkelijk te onthouden en een niet al gebruikte hashtag, zodat je lekker opvalt en er geen andere foto’s of berichten tussen staan.

  3. Laat je volgers minimaal 3 anderen uitdagen om net als zijzelf, ook zo’n selfie te nemen voor het goede doel.

  4. Zorg ervoor dat al je medewerkers of vrijwilligers de selfie ook alvast maken en posten voor draagvlak. Zij kunnen vervolgens hun eigen netwerk uitdagen. Bovendien zien jouw volgers op deze manier dat er al mensen zijn die de uitdaging aan zijn gegaan.

Het mooie van een uitdaging is dat de actie zich snel verspreid onder mensen. En omdat het publiekelijk via social media gebeurt zal de groepsdruk hoog liggen om het ook te doen. Met als gevolg: meer respons. Om een dergelijke uitdaging of wedstrijd te promoten kun je proberen een bekend persoon als ambassadeur in te zetten om de eerste selfie te maken en anderen uit te dagen!

Icebucket Challange - Bron afbeelding: pbs.org

Tip 3: Acties en Reacties

Als je jongeren voor, tijdens of na hun deelname van één van je acties aanstuurt op het delen van berichten, foto’s en hashtags, zijn deze jongeren in principe allemaal ambassadeurs. Het prettige hieraan is de verbondenheid die je creëert, maar ook de extra promotie.

En waarom deze promotie werkt? Jongeren steken elkaar snel aan: “Als een paar vrienden het doen, doe ik het ook!” Maar het belangrijkste blijft wat je met de jongeren wilt bereiken en dat is die verbondenheid. Het constant op de radar blijven. Onderhoud die verbondenheid en wees consequent in het aanspreken van deze doelgroep, via je social media gebruik, events en andere acties.

Jongeren werven is anders

Denk als fondsenwervende organisatie dus eens heel anders, je spreekt immers een hele andere doelgroep aan dan je gewend bent. En begin met dingen te ondernemen speciaal voor jongeren. Voor het mede werven van jongeren zou je een jonge gemotiveerde stagiair of medewerker kunnen inzetten, je zult verbaasd zijn over de ideeën die zo’n iemand meebrengt. Een frisse blik voor je organisatie op gebied van jongeren.

(Nog) geen vaste donateurs

Dit is vast heel droevig om te lezen als fondsenwerver… Maar waarom? Ik geloof dat het jongeren werven een investering is die zichzelf niet alleen direct uitbetaald, maar later nog eens. Doordat jongeren nu al meedoen met je acties en events én je actief volgen op social media zal de drempel op latere leeftijd lager zijn om aan jouw goede doel te doneren! En dat is het interessante aan jongeren als doelgroep. Want jongeren:

  • hebben méér vertrouwen in fondsenwerving dan ouderen

  • hebben méér gegeven in vergelijking met vorige jaren

  • verwachten méér te gaan geven naarmate ze ouder worden

  • voelen zich simpelweg vaker goed nadat ze hebben gedoneerd

De jongeren doelgroep is dus zeker een goede investering mits je het op de juiste manier aanpakt!

Read more about

Other interesting posts

Sign up to our newsletter

Receive fresh expert content, customer stories and product updates in your mailbox

You can unsubscribe at any time