Digitale vereniging

Hoe bereik ik nieuwe leden (2/3)

13 August 2018 Joan Lufting 5 minute read

In deze blog sequence van ‘Hoe bereik ik nieuwe leden’ neem ik je mee in de verschillende manieren van hoe nieuwe leden te bereiken. In dit tweede deel leg ik uit hoe je op een slimme manier een digitale nieuwsbrief kan inzetten.

Digitale nieuwsbrief om nieuwe leden te werven

Een digitale nieuwsbrief is onmisbaar voor elke vereniging. Het is een manier om in contact te komen met huidige en nieuwe leden, hen te informeren en interactie mogelijkheden te creëren. De nieuwsbrief is niet alleen een overzicht van je laatst gepubliceerde content. Het is eigenlijk een website in het klein, waarin je de cultuur van je vereniging kunt uitdragen en contactinformatie kunt toevoegen.

Om er naar te streven dat de ontvangers je nieuwsbrief daadwerkelijk lezen én nieuwe lezers zich aanmelden voor de nieuwsbrief, kan het helpen om aandacht te besteden aan de volgende 6 punten:

Zorg dat je duidelijk voor ogen hebt wat je doelen zijn en koppel daar de juiste onderwerpen aan

1. Nieuwe nieuwsbrieflezers werven

Laat via sociale media weten dat er een nieuwsbrief uitkomt waar men zich op kan abonneren. En plaatst op verschillende plekken op je website mogelijkheden tot inschrijven op de nieuwsbrief, zoals: op de homepagina, onder aan artikelen, in de footer van de website, etc. Zorg ook voor exclusieve content. Content dat niet zomaar op de website te lezen is, maar content waar je je echt voor moet inschrijven om het als nieuwe leden te ontvangen.

2. Doel en onderwerpen

Zorg dat je duidelijk voor ogen hebt wat je doelen zijn en koppel daar de juiste onderwerpen aan. Gaat het om feedback, informeren, nieuwe leden aantrekken of de verbinding vergroten? Het kan zijn dat je een combi hebt. Zo kan het zijn dat je als vereniging je leden specifieke informatie wil geven over bijvoorbeeld politieke ontwikkelingen of bestuurlijke besluiten. Het kan ook zijn dat je de jaarlijkse bijeenkomst wil aankondigen of een bijzonder behaalde mijlpaal wil delen met je doelgroep. Kortom: wat is het doel van je nieuwsbrief en wat zijn de onderwerpen?

3. Doelgroep specificeren, wie zijn nieuwe leden?

Bepaal voor wie de nieuwsbrief is bedoeld. Doelgroepen die je als vereniging hebt zijn uiteraard leden, maar kunnen ook nieuwe leden, partners, sponsoren en andere geïnteresseerden zijn. (Nieuwe) leden kunnen zich ook onderscheiden door bijvoorbeeld: plaatsnaam, vakgebied, interesses, etc. Een CRM kan je helpen deze leden onder te verdelen per categorie. Het geeft je inzicht en overzicht! Lees hier meer over wat een CRM is.

Heb je meerdere doelgroepen, dan kan het lonen om per doelgroep een nieuwsbrief op te zetten. Je kan dan met de juiste content een betere aansluiting vinden op je doelgroep. Zo vergroot je niet alleen de aansluiting en verbinding, maar verhoog je ook je CTR (Click Trough Rate). Wat in het kort betekent: het aantal keer dat de ontvangers van de nieuwsbrief doorklikt om verder te lezen in de nieuwsbrief, op de website, advertentie of artikel.

4. Lay-out

Belangrijk is om ervoor te zorgen dat de nieuwsbrief aantrekkelijk is om te lezen op zowel de desktop als op mobiele apparaten, zoals een mobiel en tablet. Denk hierbij niet alleen aan de juiste breedte van de nieuwsbrief (het advies is rond de 600 pixels). Denk ook aan het gebruik van het juiste lettertype dat ondersteund wordt door alle browsers. Op deze website vind je alle lettertypen die ondersteund worden door zowel Windows als Mac.

Denk ook aan de juiste afbeeldingen en tussenkopjes. Men scant in een korte tijd hetgeen ze zien. In datzelfde moment wordt besloten: vind ik dit leuk? Vind ik dit interessant? Wil ik hier meer over weten? Om ervoor te zorgen dat op deze vragen een ‘ja’ ontstaat, is het zaak om met aantrekkelijke en passende afbeeldingen en tussenkopjes de juiste aandacht te trekken en behouden. Wat aantrekkelijk en passend is verschilt per doelgroep. Afbeeldingen met mensen erop oogt doorgaans prettiger. En titels die uitnodigen tot een actie en actief zijn geschreven blijven vaak beter hangen. Zorg ook dat de afbeelding een link is naar het desbetreffende artikel op je website, zo komt de lezer makkelijk en sneller daar waar je hem of haar naartoe wil leiden.

Voorbeeld: 

Met één druk op de knop, alle data over je leden!

5. Noodzakelijke afsluiting

Je bent verplicht om een aantal punten onderaan de nieuwsbrief te plaatsen, met de komst van de GDPR. In een noodzakelijke afsluiting van een nieuwsbrief moet sowieso het volgende staan:

  • Mogelijkheid tot afmelden van de nieuwsbrief.
  • De reden waarom diegene deze nieuwsbrief ontvangt, bijvoorbeeld: ‘Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hiervoor hebt ingeschreven’.
  • Adres en telefoonnummer van je vereniging.
  • Links naar sociale media die je vereniging gebruikt - optioneel.
  • Een ‘Stuur door naar vrienden’ link - optioneel.

6. Check, check, dubbel check

Check tot slot zelf alles in je nieuwsbrief en laat ook een ander naar de nieuwsbrief kijken.

  • Spelling en grammatica.
  • Werken alle links?
  • Kloppen eventuele data in de teksten.
  • Stuur tot slot een testversie naar jezelf en iemand anders op kantoor.

Procurios /Members

De /Members oplossing van Procurios zorgt ervoor dat alle data van je nieuwe leden op 1 plek te vinden is. Het is makkelijk en overzichtelijk geïntegreerde software. Met een nieuwsbrief of mailings zoals wij het noemen in ons Procurios Platform kun je je potentiële leden informeren met gepersonaliseerde informatie. Informatie die precies aansluit bij een bepaalde doelgroep, met het CRM als hart van je vereniging.

Coming up! Deel 3 Hoe bereik ik nieuwe leden

In deel 3 leg ik uit hoe je door middel van o.a. soaciale media en bloggen nieuwe leden kan bereiken. Houd deze website en onze sociale media in de gaten of meld je aan voor de nieuwsbrief, zo mis je niks!

Read more about

Other interesting posts

Also read

Sign up to our newsletter

Receive fresh expert content, customer stories and product updates in your mailbox

You can unsubscribe at any time