er was eens

5 November 2018 Jos Jelier 5 minute read

5 musthaves voor succesvolle storytelling door fondsenwervers

Als fondsenwervende organisatie moet je vandaag de dag oppassen hoe en wat je communiceert. Als je niet oppast dan werkt een oproep om te doneren juist averechts. Daarom is het belangrijk om niet zomaar te roepen dat jouw organisatie geld nodig heeft, maar om te laten zien wáárom dat geld nodig is. In deze blog laten we je kennis maken met de wereld van storytelling.

Op het International Fundraising Congress (IFC) hebben we geleerd dat de wereld steeds minder vertrouwen heeft in autoriteit. We willen geen organisaties die je vertellen wat je moet doen. Mensen geven om mensen en minder (of zelfs niet!) om organisaties. Daarom is het noodzaak om je manier van communiceren om te draaien. Niet jouw organisatie, maar de donateur wordt de held van jouw verhaal! Hij of zij krijgt daarmee het gevoel belangrijk te zijn. En dat is ook zo, want zonder donateurs kan jouw organisatie namelijk wel opdoeken.

Als fondsenwerver wil je niet zomaar een verhaaltjesverteller worden. Je bent gepassioneerd over je werk, het doel en de mensen/dieren/natuur/andere zaken die ermee geholpen worden. Met jouw passie wil je anderen overtuigen om jou te volgen; om dezelfde emoties te voelen die jij voelt en om dezelfde actie te ondernemen die jij onderneemt. Maar hoe doe je dat? Waar moet je beginnen bij het vertellen van een goed verhaal?

Geen nood, wij loodsen je door de 5 onmisbare ingrediënten waaraan jouw story moet voldoen.

1. Ken je doelgroep: de donateur

Zet je donateur voorop in al je uitingen en binnen je marketingstrategie. Om dit te kunnen, moet je wel weten wie je doelgroep is. Twee valkuilen geven we je vast mee. De doelgroep, dat is niet ‘jouw organisatie’ en ook niet ‘iedereen’. Onderzoek naar de doelgroep is heel belangrijk om de aandacht van je publiek te vangen en vast te houden. Heb je de doelgroep vastgesteld, dan baseer je daar dan een karakter, ofwel een persona, op. Jouw protagonist. Personaliseer je organisatie, je missie en al je communicatie op deze persoon: wat beweegt hem, wat voor persoon is hij en hoe wil hij benaderd worden? Welke verhalen kan jouw organisatie vertellen die daar perfect op aansluiten? Wat wil de donateur zien in een ‘betere wereld’ en hoe kan jouw organisatie daar bij helpen?

2. Het hogere doel

Naast het karakter van de donateur, is het belangrijk dat je ook een persona creëert die representatief is voor hetgeen waar jouw organisatie zich voor inzet: de vluchteling, het meisje in het derdewereldland of die ranger die zich met hart en ziel inzet voor een national park in Malawi. Op die manier wordt ‘het goede doel’ niet meer zomaar een goed doel, maar een persoon. Het goede doel krijgt een gezicht dat een verhaal vertelt over de situatie waar de donateur zich betrokken bij voelt. Je supporters krijgen zo een band met je goede doel en zullen meer bereid zijn om te helpen.

3. Verlangen

Wat wil de donateur? Waar verlangt hij het allermeest naar? Wil hij helpen de wereld verbeteren, wil hij zich gewaardeerd of nuttig voelen? Wees er zeker van dat dit verlangen diepgeworteld en sterk is: iemand moet zich er echt in kunnen herkennen. Hetzelfde geldt voor de hoofdrolspeler van je verhaal: diegene of datgene waar de donatie heengaat. Wat zou deze persoon het allerliefst willen? Voor zijn of haar familie zorgen, dokter worden, naar school gaan of een florerend national park waar bedreigde dieren rust en ruimte hebben om te leven?

‘Laat zien wat jouw organisatie heeft bereikt dankzij de donateurs. Welke obstakels zijn uit de weg geruimd en welke verlangens zijn vervuld?’

4. Obstakels

Welke obstakels moet jouw persona overwinnen om datgene waar hij naar verlangt te verkrijgen? Met andere woorden: welke obstakels ruimt jouw organisatie uit de weg, zodat hij kan krijgen wat hij wil? Miriam wil naar school, maar waardoor kan ze dat niet? Gaat ze nu elke dag naar een fabriek, waar ze keihard werkt om haar familie te onderhouden? Of komt het doordat er oorlog is in haar land en is het te onveilig om naar school te gaan? En dan de ranger. Zijn het de corrupte overheid en de illegale stropers die een bedreiging vormen voor het national park dat de ranger voor ogen heeft? Wat het ook is, laat dat wat in de weg zit naar voren komen als duidelijk obstakel. Het moet behapbaar en overzichtelijk zijn, iets wat donateurs met hun bijdrage uit de weg kunnen ruimen.

5. Impact

Laat zien wat jouw organisatie heeft bereikt dankzij de donateurs. Welke obstakels zijn uit de weg geruimd en welke verlangens zijn vervuld? Hoe heeft de samenwerking tussen de hoofdpersoon en jouw organisatie ervoor gezorgd dat het leven van de hoofdpersoon ten goede is veranderd? Laat zien dat Miriam weer in de schoolbanken zit. Eindelijk kan ze weer veilig naar school lopen, doordat er een akkoord is bereikt met de rebellen en gevaarlijke explosieven zijn opgeruimd. Miriam staat hiermee symbool voor alle andere kinderen die dankzij de donaties weer naar school kunnen. De impact zit hem in het inzoomen tot op persoonlijk niveau.

To be continued
Als jouw story bedoeld is om donaties binnen te halen, dan is het belangrijk om aan het eind van het verhaal met een soort ‘wordt vervolgd’ te komen. In het verhaal is het dan wel goed afgelopen met de hoofdpersoon, maar de strijd is nog lang niet over! Kom met een overzicht van projecten die nog op de planning staan en maak je publiek deelgenoot door op te roepen tot doneren.

Creëer betrokkenheid
Donateurs of leden die via een van jouw ‘stories’ bij de organisatie betrokken zijn geraakt, zijn over het algemeen veel meer betrokken dan iemand die een keer ergens op internet over de missie van jouw organisatie heeft gelezen. Het maakt niet uit in welke vorm je het verhaal van jouw organisatie giet. Of het nu aan de hand is van foto of video, dat maakt niet uit. Met bovengenoemde ingrediënten gaat het je lukken om een pakkend verhaal te vertellen!

Other interesting posts

Sign up to our newsletter