2 March 2011 Bert Slagter 3 minute read

Op bezoek bij IT Offshore in Nepal (deel 2)

Met een delegatie van 6 man reisden we afgelopen weekend af naar Kathmandu, in Nepal. We gaan deze week onze Nepalese collega's beter leren kennen, kennis overdragen en onze gezamenlijke toekomst bespreken. De komende maanden starten we in Nepal een aantal nieuwe activiteiten, zoals werken aan het Procurios Webplatform en ontwikkeling van mobiele applicaties. We hebben een week de tijd om hiervoor de neuzen in dezelfde richting te krijgen - een leuke uitdaging!

Lustrumfeest

In deel 1 van deze serie vertelde ik dat er op 1 maart een feest zou zijn ter ere van het 5-jarig bestaan van onze Nepalese vestiging. Gisteren was het dan zover: alle medewerkers van IT Offshore en van zusterbedrijf Grafi Offshore kwamen rond 10 uur 's ochtends naar een resort net buiten Kathmandu. Na een kopje koffie of thee begon de dag met een formele sessie, waarin directeur Upendra Shrestha en verschillende andere managers de medewerkers inspirerend toespraken. Ook werden er 'awards' uitgereikt aan medewerkers die zich buitengewoon hebben ingezet voor het bedrijf. Het is goed om te zien dat de medewerkers hier toegewijd en betrokken zijn en dat die toewijding ook wordt erkend en beloond.

Chungi

Na het officiële gedeelte was er twee uur tijd om te lunchen, te kletsen of wat te sporten. Naast volleybal werd ook 'chungi' gespeeld, een soort voetvolleybal, dat wordt gespeeld met een rubberen kluwen van stukken fietsband. Taco, Peter en Sander deden ook een paar rondes aan dit spel mee. Het bleek nog best lastig te zijn om de chungi fatsoenlijk aan te nemen en 'm daarna weer over het net te krijgen. Hieronder zie je een foto van deze sport. In dit YouTube-filmpje kun je mensen het spel zien spelen (vanaf 1:24 min.).

Chungi voetvolleybal

Superboss

Die middag volgde er een informeel gedeelte, waarin de medewerkers die afgelopen jaar zijn aangenomen (zo'n 30!) een aantal opdrachten moesten doen. Dat leverde veel hilariteit op en gaf ons de gelegenheid om hier veel mensen beter te leren kennen. Ook Upendra zelf werd in het zonnetje gezet: de medewerkers hadden een bijzonder Nepalees houtsnijwerk voor hun "superboss" gekocht, dat Upendra dankbaar in ontvangst nam. Zie voor deze gebeurtenis de foto hieronder.

Superboss Upendra

Nepalees borrelen

We sloten de dag af met een borrel. Het was geen straf om met een biertje en wat Nepalese snacks in de middagzon te zitten en met de collega's hier te kletsen. Het filmpje hieronder geeft een indruk van de sfeer.


Naarmate het volume van de muziek toenam, gingen steeds meer mensen dansen. Wij moesten er uiteraard ook aan geloven en werden onder luid gejuich in het midden van de kring gezet. Vermoeid maar voldaan hobbelden we na afloop terug naar ons hotel. We konden terugkijken op een heel geslaagde dag.

Weer aan de slag

Na de feestdag is het vandaag (2 maart) weer tijd om hard aan de slag te gaan met het overdragen van kennis. Peter heeft samen met de frontend developers een UI (user interface) gemaakt, terwijl Taco en Sander samen met de backend developers in de 'code' gedoken. De ontwikkelaars hier leren gelukkig snel en denken goed mee.

Geregeld komen we voor technische uitdagingen te staan die voortkomen uit het feit dat we niet in Wijk bij Duurstede zitten. Uitdagingen vormen bijvoorbeeld de verschillende tijdzones, de snelheid van de internetverbinding, het beschikken over verschillende ontwikkelmachines (Windows vs. Linux) en het feit dat we bepaalde documentatie alleen maar in het Nederlands beschikbaar hebben. Gelukkig vinden we samen met onze Nepalese collega's steeds snel een oplossing voor deze problemen. Goed teamwork dus!

Na vandaag staan er nog twee dagen in het teken van kennisoverdracht. Met alleen kennisoverdracht zijn we er echter niet: we nemen daarom ook uitgebreid de tijd voor overleg over werkprocessen en communicatie. Een overvloedige en open communicatie is heel belangrijk om misverstanden te voorkomen, die snel kunnen ontstaan door de fysieke afstand en door het verschil in cultuur. Omdat we nu fysiek bij elkaar zitten en nog aan het begin staan van onze samenwerking, is dit een goede gelegenheid om met elkaar over dat soort zaken te spreken.

Naast de intensieve en drukke dagen is er tussendoor gelukkig ook ruimte voor ontspanning. We gaan telkens samen eten en tussendoor zien we steeds stukken van het indrukwekkende en voortdurend verrassende Kathmandu. We houden jullie op de hoogte!

Read more about

Other interesting posts

Also read

Sign up to our newsletter