20 May 2011 Jos Jelier 11 minute read

Werkt dat nou, zo'n wervingsblog?

Zomer 2010. Procurios groeit hard en heeft nieuwe toegewijde medewerkers nodig. Er is werk genoeg voor ruim 5 extra collega's. Makkelijk om te vinden, zou je zeggen, in deze crisistijd met een relatief hoge werkloosheid. Dit is helaas niet het geval: het vinden van bijvoorbeeld goede webdevelopers blijkt nog steeds erg lastig. De crisis zorgt er juist voor dat goede mensen blijven zitten waar ze zitten.

Waarom een wervingsblog?

Kortom: wij zochten in deze tijd naar een manier om goede nieuwe werknemers te vinden. Maar wat was een effectief wervingsmiddel? We zochten iets heel origineels. Helaas hadden we niet het budget van de Luchtmacht, die in 1999 een paginagrote 3D-advertentie in 'De krant van wakker Nederland' liet afdrukken, waarbij een roodgroene 3D-bril bezorgd werd (kosten: 750.000 gulden).

Hoe konden we er dán voor zorgen dat talentvolle mensen Procurios wisten te vinden? Via een blog...? Ja, een blog!

Eigenlijk was de oplossing zo ontzettend simpel. In deze tijd, waarin sociale media een grote rol spelen en er van bedrijven verlangd wordt transparant te zijn, heb je namelijk niets aan zo'n gewone 'werken-bij'-site: zo'n weliswaar mooi vormgegeven site, waarop vacatures staan en waarop de recruitmentafdeling keurig vermeldt hoe geweldig het werk dat ze bieden is. Je weet wel, zo'n site die de meeste bedrijven hebben. Een blog daarentegen...

The proof of the pudding...

Wij wilden een site die écht laat zien hoe werken-bij-Procurios eruitziet: een site zonder bekende, goedkope recruitment-blabla; een informele website met een 'losse' schrijfstijl; een soort actueel online 'magazine', waarbij de artikelen niet zijn geschreven door een recruiter, maar door de werknemer zélf, over onderwerpen die hij zelf kiest. Het blog beschrijft wat hem of haar bezighoudt op het werk of privé. Wie kan immers beter omschrijven hoe werken@Procurios is, dan onze werknemers? Er staan natuurlijk ook vacatures op de site vermeld, maar deze vormen niet het hoofdpunt.

Wij wilden een site die bedoeld is voor onze toekomstige werknemers, maar ook voor onszelf, familie, vrienden en zelfs voor onze klanten. Het is veel leuker om geïnteresseerden naar slimmerwerkenbijprocurios.nl te sturen dan naar onze, overigens keurig verzorgde, corporate website.

Wij gingen aan de slag...

Het blog!

Het resultaat van onze inspanningen zie je hier: een wervingsblog. We zijn nog altijd trots op het resultaat. En het starten van een wervingsblog bleek ook nog origineel te zijn. Daar schreef zelfs de Automatiseringsgids een artikel over. We hebben de afgelopen maanden veel positieve reacties ontvangen. Het recruitmentblog recruitmentmatters.nl schreef een mooi artikel over ons initiatief, vol met complimenten. En zelf zien we het enthousiasme van onze bezoekers terug in de bezoekersstatistieken.

De resultaten

De belangrijkste vraag is natuurlijk: werkt het blog ook om nieuwe werknemers te werven?

We zijn erg enthousiast over het resultaat: binnen 2 maanden hadden we ruim 30 reacties ontvangen. Uit deze groep sollicitanten hebben we 6 nieuwe collega's geworven. Ook hebben we nog een aantal kandidaten op andere manieren gevonden. In totaal groeide Procurios Nederland hiermee binnen een paar maanden van 24 naar 32 personen.

Wat valt er nog te leren?

Naast alle positieve ervaringen zijn er bij het opzetten van ons blog ook dingen minder goed gegaan. Tevens merkten we dat je met bepaalde zaken rekening moet houden. Hier volgen een paar aandachtspunten. Ik raad iedereen die een wervingsblog wil lanceren aan om eerst bij deze punten stil te staan:

  • Doordat wij nogal haast hadden met werven, hebben we de site binnen 3 á 4 weken uit de grond gestampt. Deze was daardoor in het begin nogal 'kaal'. We vonden meer beeldmateriaal wenselijk, maar het plaatsen hiervan stelden we steeds uit, onder het mom van: “dat komt nog wel een keer”. Het is beter om meer tijd te nemen en een dergelijke belangrijke site direct goed op te zetten.

  • Een blog heeft frequent nieuwe content nodig. In het begin was iedereen enthousiast over ons blog en was het aanvullen van de content geen enkel probleem. Er werd 'gevochten' om welke blog het eerst zou worden geplaatst. Het maximale aantal stukken dat we plaatsten was 3 per week. We zijn nu 8 maanden online en die voorraad artikelen is allang op. Het vergt discipline om het blog actueel te houden. We hebben de frequentie nu verlaagd naar 1 artikel per week. Daarnaast proberen we zeker twee weken vooruit te werken.
  • Hoe begin je nou zo'n blog? Daarvoor heb je natuurlijk een programma nodig. Zelf ontwikkelden wij een speciale module om ons blog te lanceren, maar niet iedereen kan of wil dit. Wil je toch een blogsite maken, dan kun je gebruikmaken van opensourcesoftware als Posterous, Blogger en Wordpress. Deze kun je online vinden.
  • Bereid de lancering van je blog goed voor. Creëer publiciteit door de (social) media in te zetten: gebruik Twitter, Facebook, LinkedIn, schrijf grote blogs aan en plaats links. Laat zien waarom jouw website innovatief en bijzonder is! Volg vervolgens ook wat er over je gezegd wordt in de (social) media en ga de interactie aan met je doelgroep!
  • Wees je ervan bewust dat het tijd kost voordat je interactie met de bezoekers krijgt. Heb geduld en stel je open op: er kunnen weleens reacties geplaatst worden met een onverwachte inhoud. Verwijder reacties liever niet (tenzij het echt niet anders kan): dit geeft je bedrijf een open en eerlijk imago. Wees blij met feedback die je ontvangt en leer ervan.
  • Niet iedereen is een briljant schrijver. Toch is het essentieel om goede, foutloze, teksten op je blog te plaatsen: het is wél je visitekaartje. Houd hierbij rekening met de eisen die het internet aan een tekst stelt (overzichtelijke opmaak, veel tussenkopjes, kortere zinnen, etc.).
  • Het belangrijkste doel van een wervingsblog is het weergeven van je bedrijfscultuur. Zorg dus ook dat het beeld dat op basis van het blog ontstaat, klopt met de werkelijkheid! Wij kregen van onze sollicitanten zeer positieve feedback wat betreft het beeld dat ze vóór de sollicitatieprocedure van ons hadden kunnen vormen op basis van het blog. Gelukkig was het beeld van degenen die uiteindelijk zijn aangenomen nog steeds positief toen ze bij ons aan de slag waren.
  • Wees je ervan bewust dat er niet meteen en voortdurend grote hoeveelheden bezoekers langs zullen komen op je site. In de eerste week na de lancering is er vaak een aardig hoge toestroom (vooral als je de publiciteit goed hebt geregeld), maar deze zal in de weken daarna weer afnemen. Bedenk dat het succesvol houden van een website doorzettingsvermogen kost.

Tip!

Begin ook een wervingsblog! Ben je zelf verantwoordelijk voor het recruitment van nieuwe medewerkers of ben je erbij betrokken? We kunnen het je aanraden. Het werkt echt!

 

 

Werkt dat nou, zo'n wervingsblog?

 

Zomer 2010. Procurios groeit hard en heeft nieuwe toegewijde medewerkers nodig. Er is werk genoeg voor ruim vijf extra collega's. Makkelijk om te vinden, zou je zeggen, in deze crisistijd met een relatief hoge werkloosheid. Dit is helaas niet het geval: het vinden van bijvoorbeeld goede webdevelopers blijkt nog steeds erg lastig. De crisis zorgt er juist voor dat goede mensen blijven zitten waar ze zitten.

 

Waarom een wervingsblog?

Kortom: wij zochten in die tijd naar een manier op goede nieuwe werknemers te vinden. Maar wat was een effectief wervingsmiddel? We zochten iets heel origineels. Helaas hadden we niet het budget van de luchtmacht, die in 1999 een paginagrote 3D-advertentie in 'De krant van wakker Nederland' liet afdrukken, waarbij een roodgroene 3D-bril bezorgd werd (kosten: 750.000 gulden).

Hoe konden we er dán voor zorgen dat talentvolle mensen Procurios weten te vinden? Via een blog...? Ja, een blog! Eigenlijk was de oplossing zo ontzettend simpel. In deze tijd, waarin sociale media een grote rol spelen en er van bedrijven verlangd wordt transparant te zijn, heb je namelijk niets aan zo'n gewone'werken-bij'-site:zo'n weliswaar mooi vormgegeven site, waarop vacatures staan en waarop de recruitmentafdeling keurig vermeldt hoe geweldig het werk dat ze bieden is. Je weet wel, zo'n site die de meeste bedrijven hebben.

 

The proof of the pudding...

Nee, wij wilden een site die écht laat zien hoe werken-bij-Procurios eruitziet: een site zonder bekende, goedkope recruitment-blabla; een informele website met een 'losse' schrijfstijl; een soort actueel online 'magazine', waarbij de artikelen niet zijn geschreven door een recruiter, maar door de werknemer zélf, over onderwerpen die hij zelf kiest. Het blog beschrijft wat hem of haar bezighoudt op het werk of privé. Wie kan immers beter omschrijven hoe werken@Procurios is, dan onze werknemers? Er staan natuurlijk ook vacatures op de site vermeld, maar deze vormenniet het hoofdpunt.

Wij wilden
een site die bedoeld is voor onze toekomstige werknemers, maar ook voor onszelf, familie, vrienden en zelfs voor onze klanten. Het is veel leuker om geïnteresseerden naar slimmerwerkenbijprocurios.nl te sturen dan naar onze, overigens keurig verzorgde, corporate website.

 

Dus gingen wij aan de slag...

 

Het blog!

Het resultaat van onze inspanningen zieje hier: een wervingsblog. We zijn nog altijd trots op het resultaat. En het starten van een wervingsblog bleek ook nog origineel te zijn. Daar schreef zelfs de Automatiseringsgids een artikel over (http://www.automatiseringgids.nl/peopleware/carriere/2010/ 36/blogs-als-wervingsmiddel-nog-geen-gemeengoed.aspx). We hebben de afgelopen maanden veel positieve reacties ontvangen. Het recruitmentblog recruitmentmatters.nl schreef een mooi artikel over ons initiatief, vol met complimenten (http://recruitmentmatters.nl/2010/09/08/procurios-zo-kan-werken-bij-ook-zijn/) En zelf zien we het enthousiasme van onze bezoekers terug in de bezoekersstatistieken.

 

De resultaten

De belangrijkste vraag is natuurlijk: werkt het blog ook om nieuwe werknemers te werven?

We zijn erg enthousiast over het resultaat: binnen twee maanden hadden we ruim dertig reacties ontvangen. Uit deze groep sollicitanten hebben we zesnieuwe collega's geworven. Ook hebben we nog een aantal kandidaten op andere manieren gevonden. In totaal groeide Procurios Nederland hiermee binnen een paar maanden van 24 naar 32 personen.

Wat valt er nog te leren?

Naast alle positieve ervaringen zijn er bij het opzetten van ons blog ook dingen minder goed gegaan. Hier volgen een paar aandachtspunten. Ik raad iedereen die ook zo'n soort site wil lanceren aan om eerst bij deze punten stil te staan:

 

  1. Doordat wij nogal haast hadden met werven, hebben we de site binnen drie á vier weken uit de grond gestampt. Deze was daardoor in het begin nogal 'kaal'. We vonden meer beeldmateriaal wenselijk, maar het plaatsen hiervan stelden we steeds uit, onder het mom van: “dat komt nog wel een keer”. Het is beter om meer tijd te nemen voor het opzetten van een dergelijke belangrijke site.

  2. Een blog heeft frequent nieuwe content nodig. In het begin was iedereen enthousiast over ons blog en was het aanvullen van de content geen enkel probleem. Er werd 'gevochten' om welke blog het eerst zou worden geplaatst. Het maximale aantal stukken dat we plaatsten was 3 per week. We zijn nu 8 maanden online en die voorraad artikelen is allang op. Het vergt discipline om het blog actueel te houden. We hebben de frequentie nu verlaagd naar 1 artikel per week. Daarnaast proberen we zeker twee weken vooruit te werken.

  3. Hoe begin je nou zo'n blog? Daarvoor heb je natuurlijk een programma nodig. Zelf ontwikkelden wij een speciale module om ons blog te lanceren, maar niet iedereen kan of wil dit. Wil je toch een blogsite maken, dan kun je gebruikmaken van opensourcesoftware als Posterous, Blogger en Wordpress. Deze kun je online vinden.

  4. Bereid de lancering van je blog goed voor. Creëer publiciteit door de (social) media in te zetten: gebruik Twitter, Facebook, LinkedIn, schrijf grote blogs aan en plaats links. Laat zien waarom jouw website innovatief en bijzonder is! Volg vervolgens ook wat er over je gezegd wordt in de (social) media en ga de interactie aan met je doelgroep!

  5. Wees je ervan bewust dat het tijd kost voordat je interactie met de bezoekers krijgt. Heb geduld en stel je open op: er kunnen weleens reacties geplaatst worden met een onverwachte inhoud. Verwijder reacties liever niet (tenzij het echt niet anders kan): dit geeft je bedrijf een open en eerlijk imago. Wees blij met feedback die je ontvangt en leer ervan.

  6. Niet iedereen is een briljant schrijver. Toch is het essentieel om goede, foutloze, teksten op je blog te plaatsen: het is wél je visitekaartje. Houd hierbij rekening met de eisen die het internet aan een tekst stelt (overzichtelijke opmaak, veel tussenkopjes, kortere zinnen, etc.).

  7. Het belangrijkste doel van een wervingsblog is het weergeven van je bedrijfscultuur. Zorg dus ook dat het beeld dat op basis van het blog ontstaat, klopt met de werkelijkheid! Wij kregen van onze sollicitanten zeer positieve feedback wat betreft het beeld dat ze vóór de sollicitatieprocedure van ons hadden kunnen vormen op basis van het blog. Gelukkig was het beeld van degenen die uiteindelijk zijn aangenomen nog steeds positief toen ze bij ons aan de slag waren.

  8. Wees je ervan bewust dat er niet meteen en voortdurend grote hoeveelheden bezoekers langs zullen komen op je site. In de eerste week na de lancering is er vaak een aardig hoge toestroom (vooral als je de publiciteit goed hebt geregeld), maar deze zal de weken erop weer afnemen. Bedenk dat het succesvol houden van een website doorzettingsvermogen kost.

Tip!

Begin ook een wervingsblog! Ben je zelf verantwoordelijk voor het recruitment van nieuwe medewerkers of ben je erbij betrokken? We kunnen het je aanraden. Het werkt echt!

 

Read more about

Other interesting posts

Also read

Sign up to our newsletter