31 May 2011 Freek Lijten 3 minute read

YouTube demonstreert wat internet interessant maakt

Bij Procurios werken we dagelijks aan en met het internet. Eigenlijk is het vreemd om te bedenken hoe kort het internet, zoals dat vandaag de dag is, pas bestaat. Ik kan me nog herinneren dat je voor toegang tot internet een CD-rom van bijvoorbeeld Zonnet kon halen, bij de Esso of de Shell. Sindsdien heeft het internet zich razendsnel ontwikkeld tot wat het vandaag de dag is.

Op dit moment groeit de eerste generatie op die eigenlijk niet beter weet dan dat internet er altijd al is geweest. Het internet is enorm veelzijdig en bereikt en beïnvloedt steeds meer mensen. YouTube is een website die wat mij betreft perfect demonstreert wat internet zo interessant maakt: niet alleen voor mij als ontwikkelaar, maar ook voor mij als gebruiker.

YouTube is...

YouTube is één van de drukst bezochte sites op aarde. Volgens YouTube worden er dagelijks 2 miljard video's op hun website bekeken. De site werd na de lancering al snel zó populair, dat Google, een jaar na de start van de website, 1,65 miljard dollar neertelde om de website aan zijn verzameling diensten toe te voegen.

YouTube is (technisch) knap

Hieronder vind je een TED-talk van Margaret Gould Stewart, hoofd user-experience bij YouTube. In deze talk doet zij vrij achteloos een enorme technische prestatie uit de doeken.

Ik wil je allereerst vragen om de talk te bekijken. Hij is de moeite waard en het kost je nog geen zes minuten. Bovendien maakt hij de rest van dit artikel een stuk interessanter.

Wat YouTube volgens Stewart presteert is werkelijk ongelooflijk. YouTube screent per dag honderd jaar aan video's, om te kijken of er materiaal tussen zit waarop copyright rust. Dit betekent dat YouTube dagelijks 876.000 uur (608 uur per minuut!) aan videomateriaal vergelijkt met het bronmateriaal in zijn database. De hoeveelheid vergelijkingen tussen geüpload materiaal en bronmateriaal is zo groot, dat het bijna niet te geloven is. (Voor geïnteresseerden: een blogger uit de webdevelopment community schreef hier uitgebreider over.)

Voor bedrijven is het zeer interessant om hun materiaal in deze brondatabase te hebben staan: als blijkt dat iemand hun materiaal zonder toestemming gebruikt heeft, betekent dat namelijk inkomsten.

Als YouTube materiaal tegenkomt waarop copyright rust, krijgt de eigenaar van het bronmateriaal twee opties:

  • Het filmpje van YouTube laten verwijderen.

  • Het filmpje op YouTube laten staan en eraan verdienen. Er is een aantal mogelijkheden om dit te doen: advertenties bij het filmpje plaatsen, een advertentie tonen voordat het filmpje start, een link naar iTunes invoegen, etcetera.

Vertegenwoordigd zijn in de brondatabase kan dus geld opleveren, en geeft anders in elk geval de mogelijkheid om onterecht geplaatste kopieën te verwijderen. Dit is gunstig, en daarom zullen bedrijven proactief met dit systeem omgaan. Het gevolg is dat deze database erg groot is. Daardoor is het dagelijks scannen van alle nieuwe uploads tegen deze enorme database aan bronmateriaal een technische prestatie die zijn gelijke niet kent.

YouTube is leuk

Naast de interesse die ik heb in de techniek achter YouTube, vind ik deze website ook gewoon leuk. Stewart refereert in haar talk aan een YouTube-filmpje dat tijdens een bruiloft is gemaakt. Dit filmpje laat zien waarom YouTube voor de gebruiker zo interessant is:

Een pas getrouwd koppel plaatste op YouTube een filmpje van een behoorlijk vrolijke entree tijdens hun bruiloft, begeleid door een nummer van Chris Brown. Het filmpje werd vervolgens een enorme hit en werd meer dan vijftig miljoen keer bekeken.

En wat was het resultaat hiervan?

  • Achtien maanden na de verschijningsdatum van het nummer van Brown werd het nummer nógmaals de top tien in gekatapulteerd.

  • Het gehuwde koppel was te gast bij een aantal landelijke mediashows.

  • De 'Wedding entrance' werd gepersifleerd door de Amerikaanse serie 'The office', door 'So you think you can dance' Australia, 'Lets dance' Nederland, en tientallen andere shows en amateurs.

  • Via een website die het koppel opzette nadat het filmpje zo'n succes werd, haalden zij een aanzienlijk bedrag binnen voor een stichting tegen huiselijk geweld.

Conclusie: Eén filmpje van een doorsnee Amerikaans stel werd 'opgepikt' op het internet en ging volledig 'viral'.

YouTube...

Technisch levert YouTube een enorme prestatie. Dit spreekt mij, als programmeur en allround nerd, erg aan. Daarnaast is het een leuke site om tijdens een verloren uurtje doorheen te surfen. Een perfecte exponent van het internet dus!

Read more about

Other interesting posts

Lees ook eens

Sign up to our newsletter