Digitale vereniging

Daarom bepaalt uw website de toekomst van uw vereniging!

19 September 2013 Jos Jelier 5 minute read

Bestaat jouw vereniging nog over 5 jaar? 

Het is een bijna onheilspellende vraag. Misschien eentje waar je misschien geneigd bent om een volmondig ‘ja, natuurlijk’ op te antwoorden. Zo vanzelfsprekend is dat uiteraard niet. Een belangrijke factor daarin is digitaliseren, oftewel het zinvol inzetten van (internet) technologie. Harrison Coerver en Sarah Sladek, beiden zeer ervaren verenigingsgoeroes, schreven hier in 2011 al over. En in essentie is hun boodschap nog steeds valide.

Websites zoals die van bol.com, van je favoriete online nieuwsportaal of die van organisaties waar je online diensten afneemt zijn tegenwoordig vanzelfsprekend. Ze zijn gericht op informatievoorziening en interactie. Je kunt een account aanmaken, je gegevens beheren, vragen stellen, producten bestellen, je mening geven en in sommige gevallen zelf meebeslissen over de koers van de organisatie zelf. In veel gevallen is zo’n ‘website’ een complex ecosysteem dat een grote hoeveelheid aan functionaliteit biedt via het internet.

81yfe8vDOBS._AC_UF1000,1000_QL80_ (1)

Hoeveel internet heb je nodig?

Harrison Coerver [1] schreef meer dan tien jaar geleden dat met name informatie- en communicatietechnologie een fundamentele impact gaat hebben op de manier waarop verenigingen waarde leveren voor hun leden. Naast een goede website is in de afgelopen jaren ook het belang van social media en relevante communities groot gebleken.

Sarah Sladek [2] benaderde het destijds vanuit een ander perspectief, namelijk de opkomende vergrijzing en de opkomst van technologie. Verenigingen moeten hun vizier richten op jongere generaties en (dus) investeren in (web)technologie.

Aanwezigheid op internet is dus nodig. Coerver was daar zelfs erg stellig in; zonder te investeren in technologie wordt je vereniging op termijn minder relevant.

Maar wat voor aanwezigheid op internet maakt je vereniging dan toekomstbestendig? De argumenten die zowel Coerver als Sladek in hun boeken gaven, vertalen zich eenvoudig naar concrete functionaliteit. Ook op basis van eigen ervaringen blijken ze nog steeds actueel en bevestigen in ieder geval de volgende drie redenen waarom online aanwezigheid de toekomst van je vereniging bepaalt. Ze geven tevens een aanzet voor jouw online strategie.

1. Een verlengstuk van uw vereniging

Sarah Sladek schrijft dat een online community daadwerkelijk een verlengstuk is van je vereniging. Het is voor je leden van belang dat de website transformeert in een online community waar informatie actief gedeeld kan worden, mensen met elkaar in contact kunnen komen en waar ze regelmatig terugkomen voor relevante informatie en middelen.

Online community

Een online community voor je leden gaat verder dan een alleen maar een discussie mogelijkheid beschikbaar stellen. En is op veel manieren te realiseren. Het begint natuurlijk met een voordeur, een login het liefst binnen je eigen site en binnen je eigen beheer. Eenmaal ingelogd biedt je leden relevante functionaliteit: een forum, kennisbank, fotodatabase, een kalender met belangrijke data, aanmelden voor bijeenkomsten, etc. Denk hierbij ook aan de sociale functionaliteit zoals een verjaardagskalender, smoelenboek, social media posts van leden, etc. De hoofdvraag is hoe je jouw leden maximaal kunt faciliteren en betrekken bij jouw vereniging en bij elkaar.

Verwachtingen jongere generaties

Sarah Sladek beschrijft dat de jongere generaties dergelijke functionaliteit verwachten en misschien wel eisen van een vereniging. Het is een vast onderdeel van hun online leven en ze ervaren het als een gebrek als je dit niet kunt bieden. Coerver zegt iets soortgelijks over de huidige en volgende generatie leden. Zij versnellen hun gebruik van technologie en denken niet meer zo strikt in de beperkingen van tijd en afstand. Integendeel, de betrokkenheid en deelname aan een community zijn voornamelijk tijd- en plaatsonafhankelijk. Daarom is het inzetten van je website als verlengstuk relevant voor de toekomst van je vereniging. Altijd en overal beschikbaar zijn.

2. De basis van de automatisering van je vereniging

Een website is een onderdeel van een groter geheel en is hiervan vaak het publieke, zichtbare deel. Het dient als hoofdingang en biedt toegang tot veel andere onderdelen. Toegang kan, afhankelijk van het gebruik, worden beperkt tot leden, bestuur of commissies. De totale omgeving noemen we vaak een webplatform. Dat webplatform biedt verenigingen veel mogelijkheden voor het automatiseren van:

- organiseren van bijeenkomsten;
- ledenadministratie (CRM) en administratie van contributies;
- (leden)communicatie, informatieverstrekking, kennisverspreiding; en
- meten van activiteit (betrokkenheid) van uw leden.

Integratie maakt toekomstbestendig

Het grote voordeel van automatisering op basis van een webplatform is dat het geïntegreerd is. Alle functionaliteit en informatie beheer je vanuit 1 plek, terwijl het wel altijd beschikbaar is voor bezoekers en leden. Hiermee maak je de organisatie toekomstbestendig. Je hebt geen IT-kopzorgen meer, alle hard- en software hoeft niet meer bij jou op kantoor te draaien, maar ‘in the cloud’. Zo profiteer je maximaal van de mogelijkheid om productiviteit en efficiëntie te vergroten, zoals Coerver het omschrijft.


3. Een bepalende schakel in je (nieuwe) business model

Sladek beschrijft in haar boek dat innovatie in businessmodellen van verenigingen een noodzaak is. De komende generaties zijn niet zonder meer geïnteresseerd in lidmaatschappen. Technologie heeft veel veranderd. Veel informatie is gratis online vindbaar en veel platforms zoals LinkedIn bieden virtuele vereniging-mogelijkheden. Je moet als vereniging dus toegevoegde waarde bieden in een wereld van wisselende generaties en technologische ontwikkeling.

Emerging business models

In haar boek beschrijft ze de noodzaak van het (her) definiëren van lidmaatschappen. Ze noemt 5 businessmodellen voor verenigingen. En voor elk van deze businessmodellen geldt dat web een bepalende rol speelt. De essentie van deze modellen geldt ook vandaag de dag nog. Met andere woorden: internet onderwaarderen in je businessmodel is géén optie! In een volgende blog wordt dit per emerging business model verder toegelicht.

Conclusie

Er verandert veel in onze samenleving. Ook verenigingen merken de effecten van technologie, vergrijzing en de grote, vaak vrij toegankelijke hoeveelheid informatie. Blijven veranderen is dus een must. Online aanwezigheid en dienstverlening kan je daarbij helpen. Zowel Coerver als Sladek zijn stellig: het maakt het verschil tussen relevantie en irrelevantie. Natuurlijk hangt de continuïteit en toekomst af van veel meer factoren dan je website. Maar de factor Technology heb je zelf in de hand! Wat ga je doen?

Bronvermelding:

1. Race for Relevance - 2011 - Harrison Coerver, Mary Byers. [Lees meer over dit boek]

2. The End of Membership as we know it - 2011 - Sarah L. Sladek. [Lees meer over dit boek]

Read more about

Other interesting posts

Also read

Sign up to our newsletter

Receive fresh expert content, customer stories and product updates in your mailbox

You can unsubscribe at any time