Digitale vereniging

Hoe bereik ik nieuwe leden (1/3)

4 July 2018 Joan Lufting 4 minute read

In deze blog sequence van ‘Hoe bereik ik nieuwe leden’ neem ik je mee in de verschillende manieren van hoe nieuwe leden te bereiken. In dit eerste deel help ik je inzicht te krijgen in het creëren van de juiste website met interessante en passende informatie over je vereniging.

Website

Een website is in deze day and age onmisbaar. Het is niet meer alleen een pagina die informatie levert. De bezoekers van je website willen kwaliteit, interactie en een ‘beleving’ ervaren die hen meeneemt in wat ze zoeken en het uiteraard ook vinden! Hoe dit te bereiken leg ik uit in onderstaande punten:

User Centered Development

Weet jij wat de (regelmatig terugkerende) bezoekers van jouw website belangrijk vinden? Je bezoekers kunnen je namelijk van belangrijke informatie voorzien. Luister naar ze en stel hen centraal in het ontwikkelen of verbeteren van je site. Dit heet User Centered Development en is een manier om door de ogen van je gebruikers te kijken. Misschien missen ze een bepaalde link of specifieke informatie, waar je zelf nooit opgekomen was! Een manier om deze informatie te verzamelen kan bijvoorbeeld door middel van een feedbackformulier op je website of een die je kunt versturen via de mail.

De juiste content

Het visitekaartje van je website, en belangrijk nog, van je vereniging, is de homepage. En daarom geldt voor de homepage nog strenger dan voor andere pagina’s, dat je daar de informatie biedt die de bezoeker nodig heeft. En met de informatie vanuit je feedbackformulier, weet je precies wat die informatie is.

Als ledenorganisatie zijn er een aantal dingen die je wilt laten zien aan potentiële leden. Op de homepagina plaats je bijvoorbeeld informatie zoals actuele nieuwsberichten, blogs, activiteiten en evenementen. Een aantal voorbeelden:

  • Nieuwsberichten over ontwikkelingen binnen de vereniging, de sector, lid van de maand, nieuwsberichten uit de community, etc.
  • Activiteiten kalender met een overzicht van de activiteiten en bijeenkomsten die je organiseert en een duidelijke manier om te aan te melden
  • Je laatst geschreven blogs met verdiepende informatie
  • Een duidelijke instructie rondom het aanmelden of inschrijven als nieuw lid bij je vereniging

Kortom: zorg voor content die past bij je doelgroep, die regelmatig verandert en die uitnodigt om weer terug te komen. Met de juiste content kan je vereniging laten zien dat je expertise en betrouwbaarheid uitstraalt, iets wat zeker aantrekkelijk wordt gevonden door potentiële leden.

Gebruiksvriendelijke navigatie

Maak het je bezoekers makkelijk! Belangrijke informatie moet bovenaan staan met het logo van je vereniging en een overzichtelijke navigatiebalk. Mensen scannen de website om een eerste indruk te krijgen: wat staat er op deze website, welke informatie is waar te vinden en wat is er allemaal te zien? Dit scannen is een intuïtieve vorm van informatie in je opnemen.

Een voorbeeld van informatie die je in de navigatiebalk kan plaatsen:

  • Over ons (doelstellingen, teams, het ontstaan)
  • Bijeenkomsten en evenementen
  • Lid worden
  • Contact informatie
  • Foto’s

Zorg dat de navigatiebalk niet een overload aan informatie bevat. Te veel informatie zorgt dat mensen niet kunnen vinden wat ze zoeken, wat het risico vergroot dat men je website verlaat.

Desktop en mobiele versie

Check de website van je vereniging eens op zowel de desktop als de mobiele versie. Ben je tevreden met hoe het er uit ziet?

Steeds meer mensen bezoeken je website met een mobile device, zoals een mobiele telefoon of tablet. Het is belangrijk dat ook via die wegen je website goed te bereiken is en er overzichtelijk en netjes uit ziet. Het is niet nodig dat de mobiele versie van je website er precies hetzelfde uitziet als je desktop versie (uiteraard gebruik je wel dezelfde huisstijl). Het doel is dat het makkelijk in gebruik is en dat de website de bezoeker de benodigde informatie geeft.

Actie, interactie en contact

Zorg dat je op de juiste plekken op de website aangeeft wat je wil dat de bezoeker doet. Vraag om interactie, vraag om feedback en geef bij niet-leden aan waar ze zich kunnen aanmelden. Kortom: zorg voor Call To Action Buttons! zoals:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van al onze activiteiten!

Als vereniging wil je je leden informeren, met hen in contact staan en je wil nieuwe leden werven. Denk aan goede bereikbaarheid door middel van een contactformulier, contactinformatie en bijvoorbeeld een (live)chatfunctie. Het is natuurlijk zonde als je contactmomenten misloopt, omdat je gegevens niet goed te vinden zijn.

Kleurkeuze

Kies de juiste kleuren. Let hierbij niet alleen op dat de kleuren goed bij de huisstijl passen, maar die ook passen bij de vereniging en die het lezen van de tekst prettig maakt. Niet te fel, niet te grote contrasten. Maar zacht en rustig voor de ogen. In dit artikel lees je meer over de kleurkeuze voor je website.

Hoe stel jij jouw leden centraal? Ik ben benieuwd naar jouw ideeën!

Coming up! Deel 2 Hoe bereik in nieuwe leden

In deel 2 van de blog sequence: Hoe bereik ik nieuwe leden, leg ik o.a. uit hoe je de nieuwsbrief effectief kan inzetten. Houd deze website en onze sociale media in de gaten of meld je aan voor de nieuwsbrief, zo mis je niks!

Read more about

Other interesting posts

Also read

Sign up to our newsletter

Receive fresh expert content, customer stories and product updates in your mailbox

You can unsubscribe at any time