27 August 2018 Joan Lufting 7 minute read

Hoe bereik ik nieuwe leden (3/3)

Als het goed is, heb je deel 1 en 2 van deze blogreeks over het bereiken van nieuwe leden al gelezen. En heb je inmiddels de website geoptimaliseerd en zet je de nieuwsbrief op een effectieve(re) manier in. Of althans, ben je druk met het optimaliseren en verbeteren ervan. Want eerlijk is eerlijk, optimaliseren kost tijd! Maar met de inzet van alleen een website en de nieuwsbrief heb je het bereik van je potentiële nieuwe leden nog niet helemaal gedekt. In dit laatste deel van de reeks ‘Hoe bereik ik nieuwe leden’ leg ik uit waar je op moet letten bij het inzetten van sociale media om je vindbaarheid online te vergroten.

Met de inzet van alleen een website en de nieuwsbrief heb je het bereik van je potentiële leden nog niet helemaal gedekt

Waar online zitten potentiële nieuwe leden?

Vraag jij je ook af; waar online bevinden mijn potentiële nieuwe leden zich? Op welke manier kun je aansluiten bij hun interesses en hen zo aansporen om lid te worden van jouw vereniging? Daar hebben wij met dit blog wel wat antwoorden op!

Een groot deel van je potentiële leden zit ook op sociale media. Waaronder bijvoorbeeld Facebook, Snapchat en Instagram. En de professionals onder ons zitten zeker ook op LinkedIn en Twitter. Kortom, wil je potentiële leden kunnen bereiken met jouw content, activiteiten en andere berichten, zet dan actief sociale media in. Hoe? Ik behandel 4 van de vele sociale media kanalen:

1. Facebook & nieuwe leden bereiken

Het aantal gebruikers van Facebook blijft stijgen, weliswaar langzamer dan voorgaande jaren, maar het stijgt. Wel is gebleken dat steeds minder jongeren gebruik maken van dit media kanaal. Maar dat daarentegen de groep 65-79 jaar het hardst (met 20%) groeit en 89% van de gebruikers tussen de 20 en 39 jaar is. Met Facebook werk je niet alleen aan het contact met je leden maar kan je ook leads genereren door advertenties in te zetten over bijvoorbeeld de open dag die je organiseert. Adverteren op Facebook kan met: Facebook Ads.

Adverteren op Facebook
Ga op ontdekking uit hoe je heel praktisch met Facebook Ads je bereik onder potentiële nieuwe leden kan vergroten. Start eens met het promoten van een nieuwsartikel of blog over je vereniging. Bepaal je budget, sluit je credit card aan het Facebook account of zorg voor een PayPal account. Met 30 euro kom je al een heel eind! Je kan je doelgroep selecteren op bijvoorbeeld: geslacht, leeftijd, land en regio. Wanneer je de advertentie hebt aangemaakt kun je de metingen bekijken: hoe vaak is de advertentie bij wij wie in de tijdlijn terecht gekomen? Hoeveel mensen hebben op de link geklikt en is daadwerkelijk geïnteresseerd is in je blog of artikel over het jubileumfeest. Herhaal dit een aantal keer en meet, want meten is in dit geval echt weten EN leren! Stijgt het aantal volgers en likes? Stijgt het aantal leden van je vereniging onder de gekozen doelgroep? Zijn er interessante interacties? Kijk, luister, interacteer en heb geduld.

2. Twitter & nieuwe leden bereiken

De grootste groep gebruikers op Twitter zit in de leeftijdscategorie 20-39 jaar (26%) en 15-19 jaar (23%). Twitter is goed voor een mix van bijvoorbeeld korte informele tweets over hoe de volleybalwedstrijd van Dames 2 is verlopen en het delen van artikelen en blogs. Maar ook het delen van je evenementen waar men zich bij kan aansluiten. Dit kanaal is met name gericht op interactie waar je laagdrempelig de input van je leden kan vragen. Belangrijk is om gebruik te maken van hashtags, hiermee vergroot je je bereik en vindbaarheid. Ook Twitter heeft de mogelijkheid tot adverteren: Twitter Ads.

Adverteren op Twitter
Met Twitter adverteren vergroot je gemakkelijk je bereik. In je Twitterprofiel is een link naar advertenties (zie afbeelding hieronder) waar je zogeheten campagnes kan aanmaken. Je wordt gevraagd enkele gegevens in te vullen en het doel van je campagne te kiezen. Wil je bijvoorbeeld de interactie verhogen, meer volgers creëren of er voor zorgen dat men iets van je website download? Er zijn vele mogelijkheden wat betreft de keuze van je doelgroep: locatie, leeftijd, geslacht, etc. Ook hier geldt: gewoon proberen, oefenen en meten! Kies vervolgens de plaats van je advertentie, waarbij je kan kiezen uit:

  • Links in de zijbalk: uitgelichte trend, hiermee kan je bijvoorbeeld producten lanceren of evenementen delen.
  • Rechtsbovenin: uitgelichte accounts, met als doel je twitteraccount te promoten.
  • In de tijdlijn: uitgelichte tweets, je tweet verschijnt dan in de tijdlijn tussen andere tweets.

3. Instagram & nieuwe leden bereiken

Veel jongeren zitten ook op Instagram (73% van de gebruikers is tussen de 15 en 19 jaar oud). Wil jij het aantal leden onder jongeren vergroten? Zorg dan dat je vereniging bekend wordt onder deze jongeren en maak specifiek voor hen een Instagram account aan. Pas je berichten aan door middel van bijvoorbeeld: foto’s, soorten tekst en onderwerpen die hen aanspreken zoals bijvoorbeeld: bijbaantjes, netwerken en studeren. Ook op Instagram kan je je bereik onder potentiële nieuwe leden vergroten door middel van advertenties.

Adverteren op Instagram
Adverteren op Instagram kan met verschillende doeleinden. Zo kun je het gebruiken om je naamsbekendheid te vergroten en het aantal volgers op het sociale media kanaal te verhogen. Maar ook voor het promoten van nieuwe of bestaande producten of acties. Om te kunnen adverteren op Instagram heb je een advertentiepagina nodig op Facebook (logisch want Facebook heeft Instagram in 2012 overgekocht). Je kan kiezen voor een:

  • foto-advertenties (1 foto);
  • carrousel-advertenties (meerdere foto’s);
  • of video-advertenties (inderdaad: video).

Ook hier kun je deze advertenties targetten op een specifieke doelgroep, locatie, leeftijd, geslacht, etc. Ben je met Facebook al bekend met adverteren? Instagram gebruikt dezelfde rapportagetools waarmee je kan meten en volgen wat het effect is van je advertenties.

4. LinkedIn & nieuwe leden bereiken

Voornamelijk professionals zitten op LinkedIn in de leeftijdscategorie 20-39 jaar (45%) en 40-64 jaar (36%). LinkedIn heeft naast bedrijfsprofielen ook LinkedIn groups. Dit is een (bestaande) online community. Hier deel je kennis onder de professionals, laat hen ook kennis met jou delen en ontdek wat je (potentiële) leden interessant en belangrijk vinden. Speel met deze kennis weer in op de content die jij deelt. Hiermee vergroot je je bereik onder nieuwe leden en versterk de band met je huidige leden. Wil je je meer verdiepen in online communities voor ledenorganisaties? Dan raad ik je deze introductiegids aan.

Adverteren op LinkedIn
Hiermee vergroot je je bereik onder professionals, maar ook onder andere verenigingen en organisaties. Op Facebook, Instagram en Twitter kan je al met kleinere bedragen adverteren. Bij LinkedIn kunnen de kosten al gauw (relatief) hoog oplopen. De kosten liggen bij LinkedIn rond de 3 á 4 euro per klik. Wat neerkomt op ongeveer 400 euro per 100 kliks (een klik is het moment dat iemand op de advertentie klikt, wat bijvoorbeeld naar de website van de vereniging leidt). Uiteraard kun je een maximaal te besteden bedrag aangeven en zijn er nog andere mogelijkheden in kosten en keuzes. Ik raad je aan je hier verder in te verdiepen.

Via de knop ‘Create ad’ kun je een advertentie aanmaken. Ook hier zijn verschillende soorten advertenties die je kan aanmaken, zoals:

  • Sponsored content. Met je eigen artikel of blog adverteren, zodat deze in de tijdlijn te zien blijft bij de juiste doelgroep.
  • Text Ads. Deze advertentie met tekst en foto komt tevoorschijn in de rechterkolom en is met name goed om je producten of diensten te promoten.
  • Sponsored Inmail. Dit is hetzelfde als een e-mail wat je verstuurd. Je kunt dit zien als een direct message of gerichte, persoonlijke mail naar personen met wie je nog niet eerder contact hebt gehad. Via Inmail kun je jezelf en jouw vereniging voorstellen en vragen of er interesse is in een lidmaatschap of behoefte aan meer informatie.
  • Display Ads. Deze optie is voor bedrijven die per kwartaal 10.000 euro of meer willen en kunnen betalen aan advertenties. Door gebruik te maken van deze vorm zorg je dat je bedrijf als eerste in beeld komt bij de grootste groep influencers en leiders. Het kopen van advertenties gaat via de zogeheten demand-side platform (DSP) of agency trading desk (ATD).

Other interesting posts

Sign up to our newsletter