Digitale vereniging

Deze 3 IT-skills helpen jouw vereniging om talent beter te benutten

4 March 2021 Jos Jelier 5 minute read

Je wordt ‘s ochtends wakker, te laat, de stroom is vannacht uitgevallen en de wekker doet het niet. Als je eenmaal beneden komt, struikel je in het donker over niet opgeruimde schoenen. Het is koud: de CV is afgeslagen en je krijgt ondertussen gefrustreerde appjes van collega’s dat zij documenten niet kunnen openen. Tot overmaat van ramp doet je koffieapparaat het ook niet.

Eenmaal aan het werk blijk jij ook niet bij die documenten te kunnen. De software werkt niet en niemand kan aan de slag. 

Voel je de stress? Allemaal weglekkende energie. Gedoe. Verspilling van tijd én talent. Hiervoor ben je niet opgestaan.

Ga als een raket met deze 3 IT skills voor verenigingen

Stel het tegenovergestelde eens voor. Vanaf het eerste moment dat je wakker wordt, maakt technologie het je gemakkelijk. Je apparaten zijn smart. In de huiskamer is het behaaglijk en staat de verlichting automatisch afgesteld op de wakker-worden stand. Je koffie staat ook al klaar op de juiste sterkte door je slimme koffieapparaat.

Zo gaat het door als je aan het werk gaat. Of je nu thuis werkt of op kantoor: technologie faciliteert. De agenda is up-to-date, herinnert je aan de prioriteiten van die dag en daarnaast krijg je de laatste cijfers binnen die je nodig hebt voor je werk. Je klikt door naar de applicaties die je nodig hebt om aan de slag te gaan. Alle informatie die je voor die dag nodig hebt staat klaar. Dankzij technologie doen jij en je collega’s je werk sneller en slimmer. Samen met hen richt maximaal richten op het creëren van waarde voor je leden.

Technologie is een hefboom

Goed werkende technologie helpt ons ‘betere’ mensen te worden. En tegenwoordig hebben we het dan hoofdzakelijk over IT. Dat pleit voor ruime aandacht voor de juiste inzet van deze technologie binnen organisaties. Een hefboom kan namelijk ook tegen je werken. Kijk maar naar het voorbeeld waarin je opstond met falende techniek. In de praktijk blijkt IT helaas een ondergeschoven kindje. Er is niemand die er echt verstand van heeft, de interesse ontbreekt of het wordt gezien als ‘moeilijk’. Andere veelgehoorde dooddoeners zijn ‘zoals we het nu doen werkt het toch?’, ‘IT is duur’ en ‘vernieuwen kost te veel tijd’. Dat leidt tot situaties met gebrekkige technologie die niet aansluiten bij wat medewerkers nodig hebben om te excelleren. 

Programmeren kun je leren

Moet je dan als verenigingsprofessional leren programmeren? Nee zeker niet. Het is vanzelfsprekend dat niet elke professional geïnteresseerd is in IT. Techniek is ook nooit een doel op zich, maar een middel dat gewoon moet doen waarvoor het bedoeld is. Om dat voor elkaar te krijgen betaalt bovengemiddelde aandacht voor IT zich dubbel en dwars terug. Je krijgt als organisatie meer voor elkaar (levert meer waarde aan leden) met veel groter werkplezier voor alle betrokkenen.

Maar welke ‘skills’ moet je als vereniging nu in huis hebben om IT in te kunnen zetten als hefboom? En wat kun je dus uitbesteden? Er zijn 3 cruciale vaardigheden die ruimschoots aanwezig moeten zijn binnen elke vereniging.

3 IT-skills die het verschil gaan maken voor jouw vereniging

Op basis van onze uitgebreide ervaringen met verenigingen zien we 3 ‘skills’ die het verschil maken in in jouw vereniging:

1. denken in ‘waarde’

2. omgaan met data

3. agile denken en werken

Dit lijken typische IT-skills, en daarom niet relevant voor 95% van de verenigingsprofessionals. Maar deze vaardigheden zijn inmiddels zo algemeen toepasbaar (en gewild) dat je er nauwelijks nog omheen kunt, ook niet binnen verenigingen. Ze helpen je problemen op te lossen, te prioriteren, flexibel te zijn en met weinig middelen veel voor elkaar te krijgen.

Prioriteren op basis van waarde

Het bestaansrecht van jouw organisatie is dat ze waarde levert aan leden. Er zijn vele vormen van waarde, waaronder belangenbehartiging, kennisontwikkeling en -deling, het stimuleren van netwerken en samenwerken, opleidingen, versterken van sociale contacten en entertainment. Deze vormen van waarde kunnen vertaald worden naar concrete activiteiten zoals CAO-onderhandelingen, juridisch advies, nieuwsbrief met actualiteiten, kennisbank, netwerkborrels, trainingen, congressen, etc, etc. Voor een vereniging is het een onvoorwaardelijk essentiële vaardigheid om te weten welke activiteit waarde levert en activiteiten op waarde te kunnen prioriteren. Dat is namelijk de basis van het bestaansrecht van je organisatie en daarmee het belangrijkste ingrediënt voor de strategie voor de toekomst.

Omgaan met data

Het leveren van waarde doet een vereniging met concrete activiteiten, zoals het aanbieden van een kennisbank of organiseren van een (online) congres. Aan die activiteiten liggen processen (opeenvolging van taken) ten grondslag. Taken zijn afhankelijk van data. Het is voor een vereniging cruciaal om te weten welke data relevant is bij welke taak en hoe die data dus bijdraagt aan de waarde die de vereniging wil leveren.

Agile denken en werken

Agile: het wordt nogal eens weggezet als zoveelste modegril maar dat is zeer onterecht. Het is een goed doordacht raamwerk voor de ontwikkeling van functionaliteit of diensten dat enorme voordelen heeft voor organisaties, mits ze het op de juiste manier inzetten.

Agile is vooral gericht op denken in waarde. Wat is belangrijk en wat niet? 

In de context van verenigingen en IT wordt wordt alleen dat gedaan (automatiseren) wat nodig is, zodat je geen geld en tijd verspilt aan functionaliteit die maar heel weinig gebruikt wordt. Goed is goed genoeg. Dat betekent dus ook dat je niet alles moet willen automatiseren, laat dat vooral afhangen van de waarde die je ervoor terugkrijgt. Agile denken is weten dat je vooraf niet alles weet en dus dankbaar gebruik maken van voortschrijdend inzicht. Een verenigingsbureau dat agile werkt, experimenteert en test, om te zien wat werkt in de praktijk, in plaats van op papier.

Daarom zijn deze vaardigheden zo belangrijk

Deze 3 vaardigheden kun je niet uitbesteden. Ze zijn nauw met elkaar verbonden. Als je deze vaardigheden in huis hebt, weet je als geen ander hoe je waarde levert aan leden. Je weet daarnaast heel goed welke informatie en data daarbij essentieel zijn. Door Agile te denken en te werken ben je flexibel, kan jouw organisatie zich snel aanpassen aan veranderende omstandigheden en kun je optimaal samenwerken met een IT-leverancier die ook Agile werkt. Zo zorg je ervoor dat jij en je collega’s niet struikelen over technologie, maar het gebruiken als de drijvende kracht achter de vereniging van de toekomst.

Dit artikel verscheen in het vakblad Verenigingsmanagement nummer 4, 2020 van De Nederlandse Associatie.

Other interesting posts

Also read

Sign up to our newsletter

Receive fresh expert content, customer stories and product updates in your mailbox

You can unsubscribe at any time