Engagement

LinkedIn tips voor verenigingen

21 March 2022 Wouter Pegtel 6 minute read

Hoe maak je als vereniging handig gebruik van LinkedIn om je bekendheid en ledenbetrokkenheid te vergroten?

LinkedIn wordt nog te weinig gebruikt door verenigingen. Aan de hand van 3 tips willen we het aantrekkelijk maken voor een vereniging om toch meer te gaan gebruiken van het LinkedIn platform.

LinkedIn blijft onverminderd populair onder werkenden, zzp'ers en ondernemers. Ook jouw doelgroepen en leden zijn te vinden op LinkedIn. Hoe maak je daar handig gebruik van om je bekendheid en betrokkenheid te vergroten? We helpen je op weg met 3 LinkedIntips voor verenigingen.

1. Ambassadeurs voor je vereniging op LinkedIn

Als je vereniging actief is met het delen van kennis dan kan het zinvol zijn om leden te vragen je content te delen op LinkedIn. Dit heeft een aantal voordelen vanwege de werking van het algoritme van LinkedIn. Dat waardeert namelijk engagement, oftewel hoe vaak anderen jouw berichten delen, erop reageren met commentaar of liken. Op deze manier wordt je content veel breder gedeeld dan alleen in het netwerk van je vereniging.

Hoe zorg je dat je berichten gelezen worden op LinkedIn?
Net als bij andere social media zijn er nogal wat variabelen om rekening mee te houden als je berichten deelt. Zo zul je steeds goed moeten nadenken over hoe je doelgroep de kennis die je wilt delen het liefst tot zich neemt. Als zij actief zijn op LinkedIn, dan ‘consumeren’ ze content waarschijnlijk het liefst in hun ‘feed’, ofwel stroom berichten waar je doorheen scrolled als je naar linkedin.com gaat. Een slimme manier om je kennis te delen is daarom om content die je al hebt op te delen en te herschrijven tot op zichzelf staande LinkedIn berichten. Die content kan bijvoorbeeld van je blog komen of uit je verenigingsmagazine.

 Verder is het belangrijk om te letten op:

 1. Het tijdstip waarop je je bericht deelt
  Experimenteer en bepaal op welk tijdstip je de meeste interactie hebt met je berichten

 2. De lengte van je bericht
  Maak een afgerond verhaal van je bericht - plaats dus geen zaken als ‘lees ons nieuwe blog’ met alleen een link.

 3. Een foto of andere afbeelding bij je bericht
  Beeldmateriaal helpt om de content aantrekkelijker te maken

 4. Of je bericht video bevat
  Video is populair, vraag je daarom af of je je boodschap ook in korte video’s kan verpakken,

 5. #Hashtags
  Hashtags helpen mensen om jouw berichten te vinden. Als jouw vereniging zich bijvoorbeeld richt op verloskundigen, gebruik dan ook hashtags die daarmee te maken hebben.

 6. Tags
  Tag personen of organisaties die dicht bij je vereniging staan - maar alleen als dat relevant is.

 7. Links
  Je kunt je link gewoon in het bericht plaatsen, dat hoeft niet in een comment.

 8. HET ALLERBELANGRIJKSTE
  Vermijd zelfpromotie en deel hoofdzakelijk informatieve content. Je wil je doelgroep aan je binden en dat lukt een stuk beter als je hen van interessante en nuttige content voorziet.

Zoals bij alle marketing- en communicatie-activiteiten is het belangrijk om voor ogen te houden wat je wilt bereiken. Als je meer volgers wilt, dan is dat waarschijnlijk niet je einddoel, maar doe je dat om uiteindelijk meer leden voor je vereniging te krijgen of je vereniging te positioneren als autoriteit op een bepaald thema. Maak dit soort doelen expliciet en probeer ook bij te houden of je dankzij je activiteit op LinkedIn dichter bij dat doel komt. Als je bijvoorbeeld maandelijks enkele tientallen nieuwe volgers krijgt, kun je kijken of je dit ook terugziet in de aanmeldingen van nieuwe leden. Vraag hen bijvoorbeeld hoe zij voor het eerst van je hebben gehoord middels een open veld op het aanmeldformulier. Zo kun je dit soort conversies altijd toeschrijven aan de juiste bron.

LinkedIn-flavor

2. Plannen en publiceren

Wat je ook doet: als je besluit dat je meer volgers wilt op de pagina van je organisatie op LinkedIn, wees dan geduldig. Post minimaal wekelijks en houd dit vol, in ieder geval een half jaar. Het is niet realistisch om snel resultaten te verwachten van ‘organische’ LinkedIn posts. Daarmee bedoelen we berichten waar je verder niet voor betaalt om ze te promoten op LinkedIn.

Een goede voorbereiding en planning is daarom het halve werk. Daarvoor kun je gewoon een spreadsheet gebruiken, maar andere planningstools zijn natuurlijk ook geschikt. Kies voor een vorm die voor jou werkt in plaats van je werkwijze te voegen naar een tool als je daar geen andere voordelen van hebt. Voor het plannen en automatisch publiceren van je content op de LinkedIn-pagina van je organisatie, kun je gebruik maken van een van de vele (gratis) tools die daarvoor beschikbaar zijn. Zo kun je bijvoorbeeld werken met Buffer, Hootsuite of Coosto

Met deze tools kun je berichten inplannen die op een later tijdstip automatisch worden gepost. Ze kunnen je ook helpen, op basis van historische data, om het optimale tijdstip te vinden om een bericht te plaatsen. Deze gegevens worden voortdurend bijgewerkt zodat ook de prestaties van nieuwe berichten worden meegewogen. Je kunt met deze tools daarnaast de interactie met en reacties op je berichten bijhouden, zodat je alles op één plek hebt en niet voor ieder bericht handmatig hoeft na te gaan hoe het heeft gepresteerd. Als je maar één social mediakanaal wilt beheren, dan volstaat meestal het goedkoopste abonnement van een dergelijke tool. Je kunt ook gaan voor de gratis versie, maar dan mis je belangrijke mogelijkheden om de prestaties van je posts bij te houden.

3. Verenigingen en hun LinkedIn-groep

Naast de LinkedInpagina van je organisatie kun je ook een LinkedIn-groep te starten. We schreven eerder al over hoe een online community je vereniging kan versterken en dat je dat bijvoorbeeld kun doen via online platforms zoals LinkedIn. Hoewel de mogelijkheden in LinkedIn-groepen niet heel uitgebreid zijn, is het een laagdrempelige manier om te experimenteren met het idee van een online community. Zowel jouw organisatie, medewerkers als leden van de vereniging kunnen in een groep kennis en ervaringen delen. Het is mogelijk om een besloten LinkedIn-groep te maken, waarbij beheerders bepalen wie toegang hebben en wie niet. Hier kunnen bepaalde voorwaarden aan verbonden worden.

Let wel op dat je vooraf bedenkt welk doel je wil bereiken met een LinkedIn-groep. Net als bij een online community, zul je moeten investeren in de groep om hem levendig en interessant te houden. Dat betekent dat een medewerkers of vrijwilliger(s) regelmatig bezig moeten zijn in de groep. Maar, los daarvan, is het een goede manier om te peilen of er animo is onder je achterban en doelgroep voor een online plek om met elkaar in gesprek te gaan. 

Daarnaast kan de LinkedIn-groep ook worden ingezet als luisterend oor. Leden, aspirant-leden en je doelgroep zullen in de groep vragen stellen of discussies starten. Ze kunnen onderwerpen agenderen die jouw vereniging nu misschien nog niet in het vizier heeft. Zo kom je er achter wat leden denken over de invulling van hun lidmaatschap of waarom je doelgroep wel geïnteresseerd is in een lidmaatschap, maar tóch niet lid wordt. Je kunt dit ook omdraaien: je kunt als beheerder van de community zelf ook vragen stellen, bijvoorbeeld over hoe de vereniging meer waarde kan geven aan het lidmaatschap. Een LinkedIn-groep biedt je kortom een interessant kanaal om direct met je leden en doelgroepen in gesprek te gaan.

Aan de slag
Als je het goed voorbereid en voor jezelf duidelijk hebt wat je wil bereiken, dan kun je van een LinkedIn een waardevol kanaal maken voor je vereniging. Je werkt tegelijkertijd aan betrokkenheid en werft nieuwe leden door je positioneren als autoriteit binnen jouw domein. Aan de slag dus!

Wil je meer van dit soort blogs lezen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief of bezoek onze kennisbank.

Other interesting posts

Sign up to our newsletter

Receive fresh expert content, customer stories and product updates in your mailbox

You can unsubscribe at any time