Fondsenwerving

Crowdfunding voor een goed doel in 4 stappen

7 November 2023 Procurios 3 minute read

Crowdfunding is een krachtige manier voor een goed doel om financiële steun te krijgen. Het stelt individuen, groepen en organisaties in staat om gezamenlijk bij te dragen aan projecten die een positieve impact hebben op de maatschappij. In dit artikel bespreken we de vier stappen die nodig zijn om succesvolle crowdfunding voor een goed doel op te zetten.

Wat is crowdfunding voor een goed doel? 

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat crowdfunding precies inhoudt. Het is een Engelse term, die letterlijk betekent: het publiek sponsort. Het is tegenwoordig een vrij bekende vorm van financiering voor projecten. In feite probeer je geld op te halen voor een bepaald doel of project bij “de gewone man”. Je probeert je doel of project zo groots mogelijk onder de aandacht te brengen in de hoop dat mensen het met een vrijwillige donatie naar eigen keuze steunen. Deze acties hebben vaak een sterk maatschappelijk karakter, of zijn gericht op bijvoorbeeld geld ophalen voor een operatie. Ze vragen altijd om sympathie en goodwill bij de gever. Crowdfunding voor een goed doel komt dan ook vaak voor en is meermaals succesvol gebleken. Maar hoe zet je een goede actie op?

1. Definieer je doel en doelgroep

De eerste stap bij crowdfunding voor een goed doel is het duidelijk definiëren van je doel. Wat wil je bereiken en waarom is het de moeite waard? Is het een humanitaire missie, een gemeenschapsproject, een project van creatieve aard, of iets anders? Zorg ervoor dat je doel specifiek, meetbaar en haalbaar is. Identificeer ook je doelgroep: wie zou geïnteresseerd zijn in het ondersteunen van dit project? Een duidelijk gedefinieerd doel en een goed begrip van je doelgroep zijn onmisbaar voor een succesvolle campagne.

2. Kies het juiste crowdfundingplatform

Er zijn tal van platforms beschikbaar, ieder met hun eigen specialiteiten en regels. Ga voor een platform dat geschikt is voor je doel en doelgroep. Sommige platforms zijn specifiek gericht op goede doelen en maatschappelijke projecten, terwijl andere meer divers zijn. Zorg ervoor dat het gekozen platform betrouwbaar en veilig is en dat de uiteindelijke manier van financieren ook past bij het doel dat je wilt bereiken.

3. Creëer een overtuigende campagne

Een overtuigende crowdfundingcampagne begint met een pakkende boodschap. Vertel een verhaal dat emotioneel resoneert met je potentiële donateurs. Laat zien waarom je doel belangrijk is en welke impact het kan hebben. Zorg voor duidelijke en aantrekkelijke visuele inhoud, zoals afbeeldingen en video's. Stel realistische financieringsdoelen en beschrijf hoe de middelen zullen worden gebruikt. Een effectieve campagne kan mensen inspireren om bij te dragen.

4. Promoot je campagne en betrek je achterban

Het allerbelangrijkste: zorg ervoor dat jouw campagne genoeg mensen bereikt. Gebruik sociale media, e-mailmarketing en andere communicatiemiddelen om je doelgroep te bereiken. Betrek je volledige achterban: pak de ledenadministratie erbij en gebruik het volledige ledenbestand, supporters en mensen uit de community bij de campagne. Deel regelmatig updates over de voortgang en bedank je donateurs. Door een actieve en betrokken gemeenschap te creëren, vergroot je de kans op succes.

Inspiratie

Crowdfunding voor een goed doel heeft al veel inspirerende succesverhalen opgeleverd. Als het gaat over een succesvol product, dan is dat bijvoorbeeld de bekende Ostrich Pillow. Deze startup haalde bijna 175.000 euro op om te kunnen beginnen en het kussen is inmiddels wereldberoemd. Maar ook andere initiatieven haalden veel geld op. Zoals Rancho Relaxo, een dierenopvang, die kon uitbreiden en hiermee honderden dieren redde van misbruik of verwaarlozing. Met hun crowdfunding haalden ze een ton op. Ook projecten voor de bouw van scholen in ontwikkelingslanden en milieubehoudsinitiatieven weten via crowdfunding enorme financiële doelen te bereiken. Deze verhalen laten zien hoe crowdfunding de kracht heeft om levens te veranderen en positieve veranderingen in de wereld te creëren.

Wil je meer halen uit de achterban van jouw organisatie en kunnen wij je daarbij helpen, zodat ook jij een succesvolle crowdfunding campagne kunt opzetten? Wij adviseren je graag. Neem vooral contact met ons op voor meer informatie over wat we voor jou kunnen betekenen.

Other interesting posts

Also read

Sign up to our newsletter

Receive fresh expert content, customer stories and product updates in your mailbox

You can unsubscribe at any time