Op bezoek bij IT Offshore in Nepal (deel 3)

7 March 2011 Bert Slagter 4 minute read

Met een delegatie van 6 man reisden we het laatste weekend van februari af naar Kathmandu, in Nepal. Deze week leren wij onze Nepalese collega's beter kennen, dragen wij kennis over en bespreken we onze gezamenlijke toekomst. De komende maanden starten we in Nepal een aantal nieuwe activiteiten, zoals werken aan het Procurios Webplatform en ontwikkeling van mobiele applicaties. We hebben een week de tijd om hiervoor de neuzen in dezelfde richting te krijgen - een leuke uitdaging!

Communicatie

Donderdag 3 maart: met nog twee dagen voor de boeg, beginnen we vandaag met een uitgebreide teambespreking. Dat doen we deze week elke ochtend. Met z'n zessen evalueren we de vorige dag en bespreken de dag die voor ons ligt. Door geen vastomlijnd plan te volgen, maar dagelijks opnieuw de volgende stap te bepalen, halen we het maximale uit de tijd die we hier hebben.

Vandaag gaan Peter, Sander en Taco verder met de kennisoverdracht aan de ontwikkelaars. De rest van ons houdt zich bezig met sessies over communicatie, werkprocessen en tools. In een heel open gesprek vertellen medewerkers wat er nu niet goed gaat. Daarbij lijken ze er geen moeite mee te hebben om ook hun eigen fouten te benoemen. Door de waarheid op tafel te leggen, leggen we met z'n allen een stevige basis voor nieuwe, betere afspraken. We zijn erg blij met de openheid en eerlijkheid van onze Nepalese collega's, vooral omdat we realiseren dat deze open houding in de Nepalese cultuur niet vanzelfsprekend is.

Aapjes kijken

Om 15:00 verlaten we het kantoor en geeft Upendra, de directeur van onze Nepalese vestiging, ons een rondleiding door de stad. Als eerste gaan we naar de Monkey Temple, ofwel Swayambhunath in het Nepalees. Deze tempel ligt op een heuvel dichtbij het kantoor, die een schitterend uitzicht over de enorme stad biedt. De boeddhistische en hindoeïstische tempels, die gebroederlijk naast elkaar staan, vertegenwoordigen meer dan 90% van de Nepalezen, wat betreft levensvisie. Hieronder zie je een filmpje: de grootste boeddhistische tempel van Kathmandu met gebedsvlaggetjes eraan en het uitzicht over de stad.


Wilde apen in de boeddhistische tempel
Zoals de naam van het complex al suggereert, lopen hier wilde apen rond. Al eerder zagen we apen rondlopen, namelijk op het vliegveld en tijdens ons bedrijfsuitje. Voor de Nepalees is dit echter net zo normaal als konijnen voor ons.


Tempels en paleizen

Na het bezoek aan de tempel gaan we naar de oude stad. We lopen over Durbar Square, waar veel eeuwenoude paleizen en tempels staan. De kleuren, de geuren, de geluiden en de sfeer zijn totaal anders dan die op een Europees stadsplein met zijn kerken en stadhuizen. Hieronder zie je Durbar Square in een korte film.Vanaf Durbar Square lopen we een uur door de smalle steegjes en over de kleine open pleinen van de oude stad. Overal zijn piepkleine winkeltjes, volgepropt met alles wat je maar bedenken kunt. Op de pleinen zijn marktjes waar vers voedsel verkocht wordt. Tussen het drukke winkelende publiek door, rijden gewoon motorfietsen. Zoals overal hier in het verkeer, lijkt dat levensgevaarlijk, maar op wonderbaarlijke wijze gaat het toch elke keer goed. In het filmpje hieronder zie je zo'n markt.Borrelen op het dakterras

Na onze toer door deze unieke stad gaan we naar het huis van Upendra. Zijn familie ontvangt ons daar zeer gastvrij en samen met hen genieten we van een gezellige avond op het dakterras. Het is een bijzondere belevenis om Kathmandu op deze manier te zien. Wij hebben, alles samen genomen, veel steden gezien, maar een stad als Kathmandu kende niemand van ons nog.

De laatste dag

Vrijdag 4 maart is de laatste dag van ons bezoek aan de Nepalese hoofdstad. We gebruiken de ochtend om samen met onze Nepalese collega's nieuwe afspraken te maken over de communicatie tussen onze vestigingen in Nederland, België en Nepal. Vóór de overname was er alleen contact tussen de Belgische en Nepalese vestiging, en dit enkel over de opensourceprojecten die de medewerkers in het Aziatische land uitvoeren. Op twee punten wordt de communicatie nu complexer: ten eerste komt Procurios Nederland erbij als vestiging. Ten tweede stijgt het aantal activiteiten: productontwikkeling, projecten rondom het Procurios Webplatform en projecten met mobiele applicaties voegen we toe.

Om de communicatie zo goed mogelijk te laten verlopen, ontwikkelen we gezamenlijk een nieuw communicatieplan. Hierbij maken we dankbaar gebruik van de al aanwezige kennis en ervaring. Ook praten we over software en over de manier waarop we het proces daaromheen het beste kunnen aanpakken. In de komende weken gaan we de nieuwe afspraken in nauw overleg met alle vestigingen verder uitwerken. Ook willen we graag afspraken maken over het proces van gezamenlijke productontwikkeling. Uitvoerig spreken we over wat de beste aanpak hiervan is als wij weer in Nederland zitten: op welke manier gaan we onze kennis delen? Hoe gaan we de ontwikkelaars daar verder trainen? Hoe zorgen we voor een goede kwaliteitsbewaking? Ook over deze zaken maken we goede afspraken, die we komende weken verder gaan uitwerken.

In totaal zijn we zo'n vijf dagen in Kathmandu geweest, maar het voelt als drie weken. Inmiddels beginnen we ons al thuis te voelen in de stad, in het kantoor en bij onze Nepalese collega's. Wat dat betreft zouden we graag nóg een week blijven, maar thuis wachten vrouw, kinderen en ons eigen bed. Die zijn nu nog van ons gescheiden door een reis van 21 uur: van Kathmandu, via Doha (Katar) en Londen, weer naar Nederland. Moe maar voldaan geven we ons vrijdagnacht aan deze lange reis over...

Read more about

Other interesting posts

Also read

Sign up to our newsletter

Receive fresh expert content, customer stories and product updates in your mailbox

You can unsubscribe at any time