Blauwe lucht met wolken en zonnestraal

12 July 2017 Niek Adam & Tim Hofman 2 minute read

Weerbericht vs. Scrum

Bij Procurios werken we met Scrum. Tijdens dit proces krijgen we regelmatig de vraag om in te schatten hoe 'groot' (hoeveel tijd, risico en het niveau van complexiteit) iets is. Dit kan gaan om een User Story, maar soms betreft het ook een inschatting van een heel project. Dat laatste is vooral erg lastig, dus geven we een zogenoemde bandbreedte af. Bijvoorbeeld 4 tot 6 sprints (bij Procurios is 1 sprint 1 week). Maar eigenlijk zijn die 4 tot 6 weken ook nog onzeker. We hebben dan namelijk nog niet genoeg informatie om het nog specifieker in te schatten. Eigenlijk werkt het een beetje hetzelfde als bij het opstellen van het weerbericht.

Een orkaan

De bandbreedte zou namelijk moeten afhangen van het moment waarop je een schatting afgeeft. Is er weinig informatie, dan is de bandbreedte heel groot. Is er meer informatie? Dan kan de bandbreedte steeds iets kleiner worden.

Hetzelfde principe zie je ook bij het weerbericht. Bijvoorbeeld bij de voorspellingen van de baan van een orkaan. Je ziet dan vaak dat er een route getekend wordt, met daarin de uitloopmogelijkheden. Bij de voorspelling van de volgende dag zijn de uitloopmogelijkheden heel klein, maar bij de voorspelling van een week later juist heel groot.Tot zover de overeenkomsten. De grote verschillen tussen het weerbericht en software development bij Procurios, naast de heel overduidelijke, is dat het weerbericht elke dag opnieuw wordt gegeven en zelfs elk uur kan worden bijgesteld. Denk bijvoorbeeld aan de Buienradar, die verschillende voorspellingen kan geven: van een uur, van drie uur en zelfs van vierentwintig uur. Heel knap dat deze voorspellingen voor de komende periode er zijn, maar afhankelijk van de grillen van Moeder Natuur kunnen ze ook zo weer worden aangepast. 

Eén Sprint vooruit

Dit continue bijstellen van onze inschatting doen wij eigenlijk nooit. Tijdens de Daily Scrum stellen we hooguit de Sprint Backlog bij, maar daarbij kijken we meestal niet verder dan diezelfde sprint. Dit komt doordat we niet verder schatten dan ongeveer 1 Sprint vooruit, waardoor we nooit volledig overzicht hebben van de hoeveelheid werk dat nog kan komen. Dit klinkt gek, maar is met de reden dat door het voortschrijdend inzicht dat je krijgt tijdens de Sprints, er werk bij kan komen dat meer prioriteit heeft. 

Bij Procurios zijn we echter wel geïnspireerd geraakt door het principe van het weerbericht en gaan daarom experimenteren met verschillende manieren om het verder vooruit kijken en continu bijstellen toe te passen in ons eigen werk. Op die manier maken we het inzichtelijk voor onszelf, maar nog belangrijker: ook voor onze klanten! 

Read more about

Other interesting posts

Also read

Sign up to our newsletter