Social media gebruiken

9 March 2018 Jennifer Lie Fong 6 minute read

Social media gebruik bij verenigingen: wat zijn de voordelen ervan?

Onder Nederlanders, met name onder de jongeren, groeit het social mediagebruik hard door. Instagram is één van de grootste groeiers op het gebied van social media en zelfs voor Instagram is er al een vervanger om de hoek komen kijken. Kortom, als vereniging kun je social media niet langer negeren, want de kans is erg groot dat ook jouw doelgroep social media gebruikt zoals: Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram of Vero. Wij kunnen jou ervan overtuigen dat social media een must is voor je vereniging.

Onderzoek naar social media gebruik

In 2018 deed XYZ University onderzoek naar de zogenaamde Generatie Z: personen die geboren zijn tussen 1996 en 2009. Binnenkort zal een deel van hen namelijk beginnen aan hun werkende leven en daarom is dit het uitgelezen moment om hen ook als vereniging aan je te binden. 

En als echte digital natives is deze generatie vooral online te vinden. Ben je als vereniging daarom op zoek naar groei door middel van nieuwe leden, of wil je juist je bestaande leden weer laten zien waar je als vereniging toe in staat bent? Dan is social media niet meer weg te denken!

Nog steeds niet overtuigd? Hieronder vind je 4 redenen waarom jouw vereniging social media moet gebruiken!

1. Social media gebruiken: Het gezicht van je vereniging

Natuurlijk kun je mensen naar je website sturen, omdat je daar af en toe een blog of nieuwsbericht op plaats. Maar het mooie van social media gebruik is dat je elke dag je leden en volgers op de hoogte kunt houden van wat er speelt binnen jouw vereniging! 

Op die manier voelen volgers en leden zich meer betrokken en verbonden aan de vereniging, wat zich later weer uitbetaald.

Herkenning bij social media gebruik

Daarnaast is social media een goede plek om de stijl, toon en boodschap van je vereniging herkenbaar te maken voor je volgers. Denk hierbij aan het plaatsen van een logo onder elke afbeelding of de toon waarmee je jouw berichten plaatst en dus je doelgroep aanspreekt. Een stukje branding. Bovendien hebben veel verenigingen bepaalde kleuren waaraan zij te herkennen zijn. Bij elke post hoort een afbeelding en bij elke afbeelding die je deelt, zouden de kleuren van jouw verenigingen goed in beeld moeten zijn. In één oogopslag wordt duidelijk: dat is jouw post!

Kortom, gebruik van social media zorgt ervoor dat je alles waar je vereniging voor staat, elke dag zichtbaar wordt voor je volgers.

2. Vergroot je toegankelijkheid met social media

Dit is vooral belangrijk voor verenigingen die geen actieve (online) community aanbieden aan hun leden. Waar je via je website alleen maar zendt, is social media de plek om ook te ontvangen. Niet alleen kun je de ‘likebaarheid’ van je posts meten, ook sta je door social media  te gebruiken open voor input van je leden en andere volgers.

Ze kunnen namelijk reacties achterlaten op je posts, ze kunnen berichten sturen, reageren op je polls of je live video's en, erg belangrijk, ze kunnen de informatie die jij deelt makkelijk zelf delen met hun eigen netwerk. Zo vergroot je niet alleen je eigen toegankelijkheid, maar ook je eigen bereik!

Let wel op! Dat je volgers reacties kunnen achterlaten, betekent ook dat jij daar op moet reageren. Zorg er dus voor dat er binnen je vereniging altijd iemand is die deze vorm van ‘webcare’ regelmatig in de gaten houdt en tijdig reageert. Doe je dit niet, dan kan er een vorm van onvrede ontstaan bij je leden en volgers.

3. Evenementen en groepen met social media

Daarnaast zijn Facebook en LinkedIn bij uitstek dé social media kanalen om je leden offline (evenementen) of online (groepen) samen te brengen.

Groepen

Beide kanalen bieden (besloten) groepen aan, waardoor je het medium kunt inzetten als online community, enkel toegankelijk voor jouw leden. Je leden kunnen hier hun dagelijkse topics bespreken, elkaar op de hoogte houden van nieuws en actualiteit, tips, documenten of afbeeldingen delen en afspraken maken over de regels binnen de vereniging. Je gaat merken dat je de input in topics van volgers en leden gaat appreciëren en kan gebruiken voor de ontwikkeling van je vereniging.

Groepen vormen zo een laagdrempelige manier (de meesten zitten immers al op Facebook of LinkedIn) om de activiteiten van je vereniging altijd in leven te houden en dagelijks onder de aandacht van je leden te brengen.

Voorbeeld van het aanmaken van een evenement op Facebook

Evenementen

Bij het verenigingsleven hoort het organiseren van evenementen en de traditionele manier om mensen uit te nodigen, is het versturen van e-mails of zelfs uitnodigingen per post. Maar na het versturen van deze uitnodigingen blijft het vaak stil. Immers, jij hebt je uitnodiging verstuurd en je leden weten dat ze welkom zijn. What more is there to say?

Een evenementenpagina op Facebook biedt de perfecte mogelijkheid om je leden in aanloop naar het evenement enthousiast te houden en te maken. Via het social media platform Facebook evenementen kun je namelijk in de loop van het evenement berichten blijven plaatsen in de groep aangemelde deelnemers. Organiseer je bijvoorbeeld een event met sprekers, dan kun je elke dag of elke week een nieuwe spreker introduceren op de evenementenpagina. Alle deelnemers die via Facebook op ‘Aanwezig’ hebben geklikt, krijgen zo automatisch een update over alle nieuwtjes die jij post over je evenement.

Zo blijven ze up-to-date en is de kans groter dat leden en genodigden zich geroepen voelen om naar het evenement te komen. Ook is het een goede manier om te zien wie er daadwerkelijk van plan zijn te komen (Aanwezig), wie nog twijfelt (Geïnteresseerd) en wie er zijn uitgenodigd, maar niet reageren. Tot slot kun je ervoor kiezen om je leden anderen uit te laten nodigen voor je evenementen. En voilà, je bereik is weer gegroeid en dat zonder dat het je ook maar 1 cent heeft gekost!

4. Doelgroep bereiken via ads

Over centen gesproken. Via social media is het erg makkelijk via de deel, likes en tags te zorgen dat je bereik groeit. Hoe meer interactie er plaatsvindt op jouw profiel, hoe meer mensen jouw berichten op hun tijdlijn langs zien komen.

Maar de kans is natuurlijk best aanwezig, dat jouw vrienden iets leuk vinden, maar jij niet. Met andere woorden: niet iedereen past binnen de doelgroep van jouw vereniging.

Een manier om er zeker van te zijn dat jouw posts de goede mensen bereiken, naast de volgers die je al hebt natuurlijk, is het inzetten van betaald adverteren via social media.

Adverteren kan soms al vanaf het kleine bedrag van €1 en je kunt dan zelf bepalen wie jouw bericht te zien krijgt. Zo kun je bijvoorbeeld segmenteren op woonplaats, sector, leeftijd en interesses. Ben je bijvoorbeeld een vereniging voor Japanse rashonden, dan zou je kunnen segmenteren op mensen die interesses hebben in huisdieren.

Bovendien heb je zelf de advertentiekosten in de hand. Je kunt deze makkelijk verhogen of verlagen wanneer je wilt, of helemaal stopzetten.

Om een vergelijking te maken: de kosten voor adverteren in een krant heb je niet zelf in de hand en wie je bereikt hangt puur van af wie er op die dag die krant koopt. En wanneer heb jij voor het laatst een krant gekocht? Precies...

Twijfel je nog steeds of het gebruik van social media wel iets is voor jouw vereniging?

Natuurlijk wil jouw vereniging groeien. Maar peil eerst ook even bij je leden op welke manier zij groei voor zich zien. Maak bijvoorbeeld een poll aan en onderzoek of zij wel behoefte hebben aan meer contact en informatie via social media. Waar je dan zo’n poll kunt aanmaken? Oh ja...

Read more about

Other interesting posts

Sign up to our newsletter