CRM & data

Procurios bouwt uniek digitaal inkoopplatform regionaalinkopen.nl

9 January 2019 Jos Jelier 4 minute read

In opdracht van Stichting Brede Kijk op Werk heeft Procurios een uniek inkoopplatform ontwikkeld waarmee gemeenten eenvoudig een lokaal bedrijf kunnen inschakelen om producten en diensten in te kopen. De eerste drie gemeenten zijn inmiddels gestart met regionaalinkopen.nl. Onlangs werd het Platform Regionale Inkoop officieel gelanceerd.

Dieter de Vroomen en Wilfred ten Heuvel brede kijk op werk regionaalinkopen.nl

Participatiewet

De stichting uit Wijk bij Duurstede heeft inmiddels al een paar jaar haar website werkbijduurstede.nl ondergebracht bij Procurios. Op die website worden allerlei soorten lokale vacatures aangeboden; parttime en fulltime banen, vakantiewerk, stages, vrijwilligersfuncties, zzp-klussen en tijdelijke projecten. “Bij dat laatste moet je denken aan projecten die bedrijven uitzetten die werk opleveren voor kleine ondernemers”, vertelt Dieter de Vroomen van Brede Kijk op Werk. “Toen de participatiewet van kracht ging, moest de gemeente voorrang gaan geven aan lokaal inkopen om de lokale economie te stimuleren. Het idee was dat de gemeente klussen op werkbijduurstede.nl zou gaan plaatsen, maar dat bleek juridisch omslachtig. Ook zou iedereen op de projecten kunnen reageren, waardoor de gemeente teveel tijd kwijt zou zijn aan het kiezen van de juiste ondernemer voor de opdracht.”

Voor zover bekend is een dergelijk inkoopplatform de eerste in Nederland.

Overzichtelijk systeem

Uit gesprekken met de gemeente werd duidelijk dat lokaal inkopen is opgenomen in het inkoopbeleid van de gemeente, maar dat de uitvoering achterbleef. Er was behoefte aan een overzichtelijk systeem waarmee de gemeente lokale bedrijven eenvoudig kon betrekken bij projecten om zo de lokale economie te stimuleren. Vanuit dat gedachtegoed ging Brede Kijk op Werk aan de slag in opdracht van de gemeente Wijk bij Duurstede. Later sloot Regio Q4 zich aan, een netwerkclub van de ondernemersverenigingen van Wijk bij Duurstede, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug en Zeist. Uiteindelijk gaf niet alleen de gemeente Wijk bij Duurstede groen licht voor de inkooptool, maar besloten ook Zeist en Utrechtse Heuvelrug om mee te doen.

We hebben allebei goede ervaringen met Procurios. Bovendien past het bij ons om samen te werken met een lokale partij. Ook is het praktisch om korte lijnen te hebben.

Voor zover bekend is een dergelijk inkoopplatform de eerste in Nederland. Procurios is dan ook blij dat ze hiermee aan de slag mocht gaan. De keuze om voor de realisatie van regionaalinkopen.nl met Procurios in zee te gaan, was volgens Wilfred ten Heuvel van Brede Kijk op Werk logisch. Wilfred: “Dieter en ik hebben allebei goede ervaringen met Procurios. Bovendien zochten we uiteraard een lokale partij om mee samen te werken. Dat sluit aan bij de gedachte achter het platform, maar het is ook praktisch om korte lijnen te hebben.”

Aanvankelijk ging Procurios aan de slag met de realisatie van een soort database waarin de gemeente Wijk bij Duurstede ondernemers terug kan vinden die zichzelf via regionaalinkopen.nl hebben aangemeld. Eenmaal werkend zou dit concept worden gekopieerd voor de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Zeist.

Procurios is een partij die met oplossingen komt en snel reageert. We zaten tegen een deadline aan te werken, Procurios ging daarom zelfs in het weekend aan de slag.

In de praktijk bleek het opschalen van gemeenten lastiger te realiseren dan vooraf ingeschat. In plaats van de standaardfuncties te kopiëren, moesten de gemeenten ook kruislings in de andere gemeenten kunnen zoeken naar ondernemers. Het realiseren van zo’n dwarsdoorsnede bleek ingewikkelder dan gedacht, vertelt Wilfred. “Dat was echt voortschrijdend inzicht. Gelukkig is Procurios een partij die met oplossingen komt en snel reageert. Omdat we naar de officiële lancering van het platform toe werkten, zaten we echt tegen een deadline aan te werken. Procurios ging daarom zelfs in het weekend aan de slag.”

Flexibel zoeken

In het CMS van regionaalinkopen.nl kunnen nu zoekresultaten uit het CRM worden weergegeven. “Dat geeft een enorme flexibiliteit in het zoeken naar ondernemers”, vertelt Evert-Jan Borkus, die de website vanuit Procurios heeft ontwikkeld. “Zo hoef je vooraf geen groepen aan te maken, maar kun je wel weergaven maken op basis van wat je wilt weten. Zo kan de gemeente Wijk bij Duurstede zoeken naar ondernemers die uit de gemeente komen, maar ook bijvoorbeeld filteren op eenmanszaken of schildersbedrijven.”

Op dit moment worden de ondernemers uit Wijk bij Duurstede, Zeist en Utrechtse Heuvelrug  via de ondernemersverenigingen uitgenodigd om zich in te schrijven op regionaalinkopen.nl. Zodra dat loopt, is het de bedoeling dat ook ondernemers die geen contact hebben met de lokale ondernemersvereniging zich gaan aanmelden. Iedereen met een KvK-nummer kan zich gratis inschrijven en zich op elk moment ook weer uitschrijven. Wilfred: “Het is geen commercieel inkoopsysteem waarop je waarderingen kunt achterlaten, zoals op sommige betaalde websites. Regionaalinkopen.nl is echt bedoeld om de lokale economie te stimuleren.”

Business to business

De ambitie van Brede Kijk op Werk is om de database in de toekomst uit te rollen naar andere gemeenten. Dieter: “Bunnik en De Bilt hebben al aangegeven interesse te hebben. Onze wens is dat meer gemeenten mee gaan doen, zodat het echt een instituut wordt.” Om lokaal inkopen ook bij ondernemers onderling te stimuleren, maken de gemeenten de tool ook geschikt voor bedrijven uit de regio die een ondernemer zoeken voor een project. Dieter en Wilfred zijn blij met het behaalde resultaat. Dieter: “De input vanuit een stevige projectgroep van inkopers en beleidsmedewerkers vanuit elke gemeente hebben wij vertaald naar deze fraaie oplossing van Procurios.”

Read more about

Other interesting posts

Also read

Sign up to our newsletter

Receive fresh expert content, customer stories and product updates in your mailbox

You can unsubscribe at any time