Fondsenwerving

De website van je vereniging of goede doel als aanjager van je missie

12 July 2022 Wouter Pegtel 7 minute read

Een goede website voor je vereniging of goede doel kan je missie maken of breken. Hoe zorg je dat hij naadloos aansluit bij wat je doelgroepen verwachten?

Getekend wireframe van een website

De website van jouw vereniging of goede doel is meer dan de online folder die het zo’n 10 jaar geleden vaak was. Het is het primaire communicatiekanaal met je doelgroep en achterban.

Dat betekent dat je website niet alleen aan technische eisen moet voldoen, zoals dat hij zowel op een telefoon als op een computer goed te bekijken is, maar ook een prettige ervaring biedt aan gebruikers. Die zijn kritisch en snel gevlogen als ze niet snel en makkelijk vinden wat ze zoeken. Je website is daarom het fundament voor het behalen van je doelstellingen en het realiseren van je missie. Het beheren of vernieuwen van je website is daarmee veel belangrijker geworden voor het succes van je vereniging of goede doel. Maar hoe zorg je dan dat je je website optimaal benut?

We hebben onze UX designer en team lead interaction design Kars Kremers eens aan de tand gevoeld over hoe je als vereniging of goed doel je website gebruikt als aanjager voor je missie. Hij weet alles van het functionele en technische ontwerp van websites.

Een website voor je vereniging of goede doel afgestemd op je doelgroep

Steeds meer mensen zijn gewend om op hun tablet of telefoon digitaal informatie op te zoeken. “Dat betekent dat je niet alleen moet weten aan welke informatie je doelgroep behoefte heeft, maar dat ook zo moet presenteren dat iedereen, ongeacht het apparaat dat iemand gebruikt, daar toegang tot heeft”, zegt Kremers. Voor verenigingen en goede doelen met een doelgroep verspreid over heel Nederland biedt een gebruiksvriendelijke website een kans om mensen te bereiken en te bedienen. En met bedienen bedoelen we dat de website de informatie biedt waar mensen naar op zoek zijn.

“Vaak is er niks mis met het verhaal van een vereniging of goed doel, maar de praktijk leert dat de meeste mensen niet op de website komen voor dat verhaal, maar met een andere informatiebehoefte”, zegt Kremers. “Het is dus belangrijk om te weten waarvoor mensen op je website komen.” Daarnaast moet een goede website een logische navigatie hebben, zodat bezoekers niet verdwalen. Ook is het belangrijk om de taal te gebruiken die je doelgroep (her)kent en gebruikt. “Mensen willen gemak.” 

Die behoefte aan een gestroomlijnde gebruikservaring komt ook tot uiting in de manier waarop mensen graag voor hen waardevolle informatie tot zich nemen, ziet Kremers. “Veel (beroeps)verenigingen en ledenorganisaties hebben bijvoorbeeld een kennisbank met informatie die alleen voor leden beschikbaar is, om zo de voordelen van het lidmaatschap te vergroten. Dat moet eenvoudig werken - je wilt bijvoorbeeld niet nog eens apart moeten inloggen om een artikel te lezen. Een geïntegreerd platform kan dan voordelen bieden, omdat leden op de website kunnen inloggen waarna aan de achterkant van het systeem de benodigde controles kunnen worden uitgevoerd, zonder dat de gebruiker daar iets van merkt. Alle content is daarna zonder drempels toegankelijk, ook als de bezoeker na een tijdje weer terugkeert naar de website. En als beheerder van de website heb je het voordeel dat je veel beter inzicht krijgt in wat je leden belangrijk vinden in je kennisbank.”

Kars Kremers Kars Kremers

Complexe koppelingen

Om te weten wie je leden en gebruikers zijn, is een website een waardevolle informatiebron. Maar je krijgt pas echt inzicht wanneer je die gegevens koppelt met andere informatiebronnen, zoals bijvoorbeeld je ledenadministratie of CRM-systeem. Dit soort koppelingen wordt veel gebruikt, maar er zitten wel haken en ogen aan.

“Eigenlijk is een koppeling een speciaal stukje software dat je moet bouwen of laten bouwen om ervoor te zorgen dat twee programma’s zo goed mogelijk met elkaar kunnen communiceren”, legt Kremers uit. “Het is best complex om twee verschillende programma’s nauw op elkaar te laten aansluiten, want je moet precies weten hoe informatie in het ene systeem verwerkt wordt en wat dit vervolgens betekent voor het andere systeem.” In de praktijk zijn er dan ook weinig organisaties die zulke koppelingen zelf bouwen. “Dat wordt vaak door een programmeur gedaan. Maar wanneer je een stukje nieuwe software laat bouwen, moet je nog steeds goed weten wat je met die koppeling wilt bereiken. Bovendien moet je de koppeling na oplevering ook blijven onderhouden. Dat kost allemaal extra tijd en geld.”

Geïntegreerd platform

Naast het koppelen van verschillende informatiebronnen, bestaat er ook zoiets als het integreren van systemen. Het verschil zit hem erin dat bij integratie alle systemen onderdeel zijn van een groter platform, waardoor de onderlinge koppelingen er al zijn en allemaal ‘dezelfde taal’ spreken waardoor ze probleemloos werken. Alle componenten binnen het platform communiceren immers op dezelfde manier, waardoor het minder complex is om gegevens uit te wisselen.

“Dat gaat vooral om de achterkant van het systeem, maar aan de voorkant merkt een gebruiker ook het gemak. Doordat hij bijvoorbeeld niet meer in verschillende systemen hoeft in te loggen, maar met één inlog bij alle voor hem relevante onderdelen kan. Of dat zijn gegevens al ingevuld zijn als hij zich wil aanmelden voor een bijeenkomst. Het wegnemen van dit soort drempels kan echt een groot verschil maken voor je conversiepercentages.” 

Ook voor de herkenbaarheid van een organisatie is een platform handig, omdat verschillende onderdelen, voorheen van verschillende leveranciers, niet meer ieder hun eigen uitstraling hebben, maar één uniforme en herkenbare look and feel. Bovendien heb je alle informatie op één centrale plek, waardoor je niet meer handmatig allerlei informatie hoeft te verwerken.

“Stel dat iemand zich op de website aanmeldt, dan staan zijn gegevens direct op de juiste manier in het CRM, zonder dat een bureaumedewerker handmatig lijstjes moet overtikken of combineren om mogelijke dubbelingen eruit te halen”, zegt Kremers. “Doordat een integratie data direct verwerkt, voorkom je ook dat je mensen benadert met een uitnodiging om lid te worden of te doneren, terwijl ze dat nèt gisteren hebben gedaan.”

Stap voor stap

Wanneer je vereniging of goede doel aan de vooravond staat van een update van je website of misschien zelfs een geheel nieuwe website overweegt, is het aantrekkelijk om alleen dat deel van je digitale systemen aan te pakken. Toch kan het tijd, moeite en geld schelen om naar het grotere geheel te kijken waar je website onderdeel van is. Dat kan overweldigend zijn en vaak is de initiële investering hoger dan je aan alleen een nieuwe website zou uitgeven. Maar door nu naar het grotere plaatje te kijken en je website te zien als een onderdeel van de missie van je vereniging, goede doel of ledenorganisatie, kun je later veel profijt hebben – en bijkomende kosten, bijvoorbeeld van bouw en onderhoud van allerlei koppelingen, besparen. 

“Wanneer je kiest voor een platform hoef je bovendien niet direct helemaal over. Dat is het mooie, je kunt stapje voor stapje naar de voordelen die een geïntegreerd platform biedt.” Kremers benadrukt dat die voordelen ook afhankelijk zijn van de huidige situatie bij een organisatie. “Wanneer je nu al een losse website en CRM hebt die heel goed met elkaar communiceren en ook je ledenadministratie digitaal al op orde hebt, is de noodzaak voor een platform minder groot. Dat is anders dan wanneer je ledenadministratie bijvoorbeeld nog uit verschillende Excels bestaat en de koppeling tussen je website en je CRM niet optimaal werkt, waardoor je veel waardevolle informatie mist.” 

krisztian-tabori-IyaNci0CyRk-unsplash

Denk vanuit het grote plaatje

Een geïntegreerd platform biedt verenigingen en goede doelen twee grote voordelen, zegt Kremers. Enerzijds is dat beter inzicht en overzicht over je leden en donateurs. “Wie zijn er lid, wie doneren hoe vaak en hoe veel, maken ze actief gebruik van wat we bieden, naar welke evenementen gaat iemand, lezen ontvangers de nieuwsbrief, zijn ze actief in je community, et cetera. Wanneer je dat inzichtelijk hebt, kun je sneller de mensen spotten die mogelijk dreigen af te haken, maar je kunt ook de mensen die enorm actief zijn een keer extra in het zonnetje zetten.” 

Anderzijds kan het zinvol zijn dat de leverancier van het platform met jouw organisatie meedenkt over het grote plaatje. “Zeker wanneer een leverancier gespecialiseerd is in non-profitorganisaties, kunnen ze je over meer dan bijvoorbeeld alleen je website of ledenadministratie adviseren, en je op die manier helpen om het meeste uit je systeem, en dus je investering, te halen.”

Jongere generatie bereiken

En er zijn nog meer voordelen volgens Kremers. “Zeker de jongere generatie is gewend om heel veel online te doen. Een goede website die hen de informatie biedt waarnaar ze op zoek zijn, is voor hen een bevestiging dat dit de organisatie is waarbij ze zich thuis voelen. En dan zie je dat jongeren ook echt wel achter hun scherm vandaan komen. Alleen is fysiek voor deze generatie nooit de eerste stap. Dat is digitaal, en dat is dus waar je als organisatie dan ook moet zijn om deze generatie te bereiken.” 

Wil je weten hoe een geïntegreerd platform de missie en doelen van jouw organisatie kan ondersteunen? Neem dan vrijblijvend contact op!

Other interesting posts

Also read

Sign up to our newsletter

Receive fresh expert content, customer stories and product updates in your mailbox

You can unsubscribe at any time