5 tips voor een betere nieuwsbrief-strategie

26 November 2014 Rogier van den Berg 3 minute read

Veel organisaties sturen nieuwsbrieven. Heeft dit wel zin? Ontvangers willen alleen nieuwsbrieven die goed leesbaar en daadwerkelijk van toegevoegde waarde zijn. In deze blog geven we je 5 aandachtsgebieden om als marketeer zinvoller met nieuwsbrieven om te gaan.

E-mail is geen traditioneel reclamedrukwerk

Vroeger stuurde organisaties papieren drukwerk. Iedereen kreeg hetzelfde. Nu kun je veel meer gebruik maken van je CRM, beter segmenteren en véél beter personaliseren.

Maak gebruik van dit voordeel. Alleen maar zenden en een e-mail zien als digitale folder is niet slim. Meet je response en zorg ervoor dat je zo steeds beter aansluit bij je ontvangers.

Gebruik iemands naam

Ooit vond ik het heel bijzonder als ik e-mail ontving met “Beste Rogier” erin. Nu kijk ik er niet meer van op. Je zou kunnen denken dat het daarom geen zin heeft gebruik te maken van dat soort functionaliteit.

Toch is het nog steeds slim iemands voornaam in je mailing te gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat het aantal mensen dat doorklikt hierdoor met 17% stijgt.

Maak de inhoud ook persoonlijk

Als je geen rekening houdt met wat je ontvangers willen lezen, zal je mailing steeds minder geopend worden en klikken je ontvangers al helemaal niet door. Dat is slecht voor de binding met je klanten.

Als ik meer wil lezen over onderwerp X en krijg vervolgens een nieuwsbrief over X en Y, dan is de nieuwsbrief voor de helft relevant. Als de nieuwsbrief echter alleen maar gaat over X, dan is hij 100% relevant.

Tegenwoordig is heel veel mogelijk. Je kunt op basis van klikgedrag (op de website, of vanuit een e-mail) jouw doelgroep steeds beter leren kennen. En hoe beter je je ontvangers kent, hoe meer op maat je een boodschap kunt overbrengen.

Zorg er daarom voor dat mensen alleen onderwerpen te lezen krijgen die aansluiten bij hun interesses ("Waarom zijn ze jouw nieuwsbrief gaan volgen?"). Zo is de waarde per ontvangen e-mail hoger.

Goed leesbaar op mobiel?

E-mails, en dus ook nieuwsbrieven, worden steeds vaker op een mobiel apparaat gelezen. Onlangs heeft DDMA haar nieuwe Nationale E-mail Benchmark gepubliceerd, waarin ze hier dieper op ingaan.

Zorg ervoor dat jouw nieuwsbrief overal goed te lezen is. Templates zijn tegenwoordig responsive te maken, zodat ze goed werken op mobiel.

Het begint bij de inschrijving

Je kent het wel, je schrijft je in op een nieuwsbrief en het is een puur zakelijke ervaring; Je geeft je gegevens op, je moet op een linkje klikken om je adres te bevestigen en dat was het dan. Zonde! Iemand die zich inschrijft op jouw nieuwsbrief is écht geïnteresseerd. Maak hier gebruik van.

Tijdens het inschrijven kun je mensen alvast meer vertellen over wat ze te wachten staat. Je kunt ze vragen specifieker te zijn over hun voorkeuren. Na het bevestigen kun je je abonnee verwijzen naar een andere pagina om alvast wat te lezen. Je kunt een nieuwe inschrijver alvast een welkoms e-mail sturen en misschien na een week nog een. Zorg ervoor dat het inschrijfproces al een fijne gebeurtenis is, nog voordat ze een nieuwsbrief ontvangen hebben.

Met de bovenstaande tips kun je je e-mailnieuwsbrievenstrategie verbeteren. Heb jij nog andere tips? We horen het graag!

Foto: Bogdan Suditu

Read more about

Other interesting posts

Also read

Sign up to our newsletter

Receive fresh expert content, customer stories and product updates in your mailbox

You can unsubscribe at any time