Engagement

Hoe zorg je ervoor dat je online community levendig blijft?

29 April 2021 Joost de Locht 4 minute read

Online community’s zijn steeds belangrijker voor allerlei mensen als een plek om steun, kennis of verbondenheid te vinden. Hoe zorg je ervoor dat jouw online community tot bloei komt en een veilige haven is waar iedereen kan en wil bijdragen? 

Zo wordt jouw online community een bruisende digitale gemeenschap

Je hebt de keuze voor een online community gemaakt en deze opgezet met behulp van een kleine groep betrokken leden. Nu is het zaak om je online community tot bloei te brengen.

Een veilige community

Dat begint met een veilige omgeving waar leden met elkaar in contact kunnen komen, ervaringen kunnen uitwisselen en kennis delen. Het moet een plek zijn waar mensen bereid zijn om anderen advies en steun te geven, zelfs aan volslagen onbekenden. Dat is de kern van een succesvolle online community. Een goed functionerende digitale gemeenschap draait om een sterk gemeenschapsgevoel. Denk bijvoorbeeld aan patiënten of mensen met een chronische aandoening: voor veel van hen heeft een online gemeenschap een belangrijk verschil gemaakt in de manier waarop ze met hun ziekte omgaan. Van het helpen ontdekken van een diagnose en het vinden van de juiste artsen en behandelingen tot het leren over alledaagse tips om met de ziekte om te gaan: een online community kan een groot verschil maken. En dat geldt natuurlijk voor meer doelgroepen, of die nu verenigd worden door een zakelijk of individueel belang of ideaal.

Een online community bruisend houden

Een van de grootste uitdagingen van het opbouwen en onderhouden van een online community is het koesteren van je gemeenschap. Je wilt leden aan je platform verbinden en ervoor zorgen dat ze zelf informatie gaan delen die voor hen en anderen relevant is. Hoewel iedere vereniging anders is, is er wel een aantal generieke adviezen die helpen om je online community levendig en bruisend te maken en te houden. 

Observeren, luisteren en communiceren

Door goed te observeren welke onderwerpen leven onder de leden van je online community, kun je snel reageren met relevante, aanvullende informatie. Iedereen houdt van exclusiviteit, dus zorg ervoor dat je content deelt die de leden van je platform niet eenvoudig elders kunnen vinden. Gebruik je community als de ogen en oren van je organisatie, zodat je eenvoudig een vinger aan de pols kunt houden en relevante bijdragen kunt leveren.

Thanks

Bedank en beloon leden voor hun loyaliteit

Breng in kaart welke leden regelmatig bijdragen en of hun informatie ook door veel anderen wordt gebruikt. Deze leden kun je in het zonnetje zetten door bijvoorbeeld een blog of artikel over hen te schrijven en op het platform te plaatsen.  Je kunt ook kleine beloningen, extra’s of privileges inzetten voor mensen die (veel) nieuwe leden op het platform weten te brengen. Of mensen die actief hun mening laten horen in een enquête. Zorg dat je leden zich gezien en gewaardeerd voelen, dit helpt bij het gemeenschapsgevoel en draagt eraan bij dat ze zich nóg meer zullen inzetten voor je online community. 

Ondersteun en koester je online community

Jouw online community kan alleen bestaan wanneer leden actief deelnemen. Dat betekent dat samenwerking – en niet controle – de kern is van een succesvolle community. Kijk wat er leeft onder je leden en zoek uit hoe je ze kunt helpen en ondersteunen. Vind antwoord op hun vragen, retweet, like en deel hun content met anderen. Probeer vooral niet alles zelf te doen, maar creëer samen met leden relevante content en vraag om hulp wanneer je zelf eens antwoorden of ondersteuning nodig hebt. 

Als je relaties op een menselijke manier koestert, bloeien ze op zoals vriendschappen in het echte leven. Neem daarom iedere dag de tijd voor persoonlijke interactie, bijvoorbeeld door nieuwe volgers te verwelkomen, leden bij hun naam aan te spreken en mensen te bedanken voor hun bijdragen. Vier ook successen, verjaardagen en andere mijlpalen met je online community. Dat versterkt de gemeenschapszin. 

Wees open, eerlijk en transparant

We hebben al gezien dat vertrouwen een heel belangrijke voorwaarde is bij het starten en opbouwen van een online community. Vertrouwen kun je kweken door zelf open en transparant te zijn in al je online activiteiten. Zonder eerlijkheid ben je niet betrouwbaar of  geloofwaardig. Het is als opvoeden; laat het gedrag zien dat je ook graag in je online community terug wilt zien. Wees bereid om zelf het goed voorbeeld te geven en ook minder aantrekkelijke onderwerpen bespreekbaar te maken (bijvoorbeeld: als je ledenservice de laatste tijd wat minder punctueel was, erken dat dan ook en bespreek het in alle openheid). Moedig die transparantie ook bij anderen aan door een veilige omgeving te creëren voor leden waar openheid en eerlijkheid de basis vormen. Maak ook duidelijk dat niets hoeft: wie niet bereid is om bepaalde zaken te bespreken, hoeft dat natuurlijk niet te doen.

Thuis bij gelijkgestemden

Wanneer je online community groeit, wil je je leden graag behouden. Die groei zal niet van de ene op de andere dag gerealiseerd zijn. Met de tips uit dit blog kun je ervoor zorgen dat jouw community een plek wordt, is en blijft waar mensen graag naar terug willen keren, omdat ze zich daar thuis voelen, zich gehoord voelen en er gelijkgestemden vinden.

Wil je meer weten over hoe je jouw online community levendig maakt en houdt? Lees dan snel gratis onze gids.

Download de gids 'Hoe je een online community levendig houdt'

Zorg dat je niks mist over online community's en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Other interesting posts

Sign up to our newsletter

Receive fresh expert content, customer stories and product updates in your mailbox

You can unsubscribe at any time